#American Dreamers

Invloedrijke Dutch-Americans: Dick Van Dyke

29 april 2016Leestijd: 2 minuten

Een reeks portretten over Nederlanders en hun afstammelingen die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten. Deel 16: Dick Van Dyke, komiek en acteur.

Met een speciaal verrassingsoptreden vierde Dick van Dyke vorig jaar zijn negentigste verjaardag in Hollywood. Alle liedjes van de musical Mary Poppins kwamen voorbij.  Die musical en de latere film was een van de vele rollen waarmee Van Dyke in de jaren zestig bekendheid verwierf als acteur.

Onbekende wortels

Richard van Dyke werd geboren in West Plains, Missouri op dertien december 1925. Dat er vele jaren later een ster op beroemde Walk of Fame in Hollywood voor hem zou liggen was niet bepaald in de sterren geschreven. Zijn vader Loren van Dyke was verkoper en zijn moeder was huisvrouw.

Van Dyke groeide op in het slaperige stadje Denville gesticht door Nederlandse kolonisten. In zijn autobiografie schreef Van Dyke dat het voelde alsof iedereen familie was. Van de Nederlandse wortels van Van Dyke is niets bekend. Dankzij zijn Hollandse achternaam wordt aangenomen dat hij een Dutch American is.

Live getrouwd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog meldde Van Dyke zich aan bij de Amerikaanse Luchtmacht. Op zijn zeventiende kwam hij terecht bij de eenheid voor speciale diensten. Daar deed hij zijn eerste ervaringen op met radio- en Tv-optredens. Na de Tweede Wereldoorlog besloot hij net als zijn vader verkoper te worden, maar dat bracht hem geen succes.

In 1948 trouwde Van Dyke met zijn eerste vrouw Margie Willet. De bruiloft werd verzorgd en live uitgezonden door het radioprogramma Brides and Grooms. De voornaamste reden om dit te doen was de moeilijke financiële situatie waarin Van Dyke verkeerde. In de jaren vijftig speelde Van Dyke diverse rollen in tv-series en op het theater zonder succesvol te worden.

Marry Poppins

Toen hij werd gecast in de musical Bye Bye Birdie betekende dat zijn doorbraak. De musical was een kaskraker op Broadway en Van Dyke kreeg een Tony Award voor zijn rol in de musical. Dankzij de musical kreeg Van Dyke zijn eigen tv show: The Dick van Dyke Show en kwam hij terecht in de andere succesmusical Mary Poppins.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dansend in Marry Poppins verwierf Dyke van Dyke wereldfaam

Met een eigen show, vijf Emmy’s, een Grammy en een Tony award is Van Dyke een van de bekendste Amerikaanse acteur uit de vroege jaren van televisie en dat met een typisch Hollandse achternaam.

Lees ook
Deel 1: Peter Stuyvesant
Deel 2: Cornelius Vanderbilt
Deel 3: Martin van Buren
Deel 4: Eleanor Roosevelt
Deel 5: Hendrik Willem van Loon
Deel 6: Thomas A. Parker
Deel 7: Franklin D. Roosevelt
Deel 8: Walter Cronkite
Deel 9: Eddie van Halen
Deel 10: Willem de Kooning
Deel 11: Humphrey Bogart
Deel 12: Bert Blyleven
Deel 13: Anderson Cooper
Deel 14: David Petraeus

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.