Wordt vonnis geveld op Super Tuesday? Alle ins en outs

01 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Dinsdag gaan de stembussen open in liefst twaalf Amerikaanse staten. Het is erop of eronder voor diverse kandidaten, terwijl Donald Trump (69) en Hillary Clinton (68), die allebei in de ‘winning mood’ zijn, in een riante positie verkeren.

De eerste stemlokalen gaan open in Vermont, vanaf 11.00 Nederlandse tijd. Dit kunnen we verwachten op deze belangrijkste dag van de Amerikaanse voorverkiezingen.

Waarom wordt deze dinsdag Super Tuesday genoemd?

De Democraten en Republikeinen brengen in twaalf staten hun stem uit. Er wordt vandaag ook gestemd in Texas, een staat die traditioneel Republikeins gezind is.

In totaal wordt vandaag ongeveer een kwart van het aantal afgevaardigden verdeeld, op weg naar de partijconventies in de zomer. Andere staten waar wordt gekozen zijn onder meer Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Vermont en Virginia.

Wat valt er te winnen?

Bij de Democraten staan er 1.017 gedelegeerden op het spel (in totaal zijn er tijdens de voorverkiezingen 2.382 nodig voor het in de wacht slepen van de nominatie), bij de Republikeinen worden er 595 afgevaardigden verdeeld (1.237 nodig voor nominatie). Wie vandaag wint, slaat dus een flinke slag, en dient mogelijk de genadeklap toe aan directe rivalen.

Wie staat er het beste voor?

Bij de Republikeinen is dat ongetwijfeld Donald Trump. De vastgoedmagnaat gaat als een speer, en staat in haast alle recent peilingen aan kop. Hij was de grote winnaar van de voorverkiezingen in South Carolina.

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton verpulverde haar concurrent Bernie Sanders, eveneens in South Carolina, en kan stevige winst verwachten in zuidelijke staten als Texas en Alabama met een divers electoraat (veel latino’s, afro-Amerikanen).

Het is erop of eronder voor…

Senator Ted Cruz, heeft de beste papieren in Texas, waar hij 155 kiesmannen binnen kan slepen. Marco Rubio, de senator uit Florida, gaat nipt aan kop in Minnesota. Bij de Democraten hoopt Sanders op de ‘wittere’ staten in het noorden van de Verenigde Staten.

De 74-jarige senator uit Vermont zet in op zijn thuisstaat, Minnesota, Colorado en Massachusetts – staten die hij volgens analisten winnend moet afsluiten, wil hij nog enige kans maken. Maar als Clintons enig overgebleven tegenstander toch een verrassende overwinning weet te boeken in een van de zuidelijke staten, kan het nog een lange strijd worden.