Trump na nieuwe winst: Rubio, stap uit de race

06 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Republikeinen Ted Cruz en Donald Trump hebben zaterdag (lokale tijd) allebei twee staten achter zich gekregen bij de voorverkiezingen van hun partij. Dé grote verliezer is Marco Rubio.

Kansas en Maine gingen naar Cruz, terwijl Trump volgens CNN zeges opstreek in Louisiana en Kentucky

Cruz deed goede zaken in Kansas, waar hij meer dan 48 procent van de kiezers achter zich kreeg, tegenover ruim 23 procent voor Trump. Ook in Maine boekte de senator uit Texas een klinkende overwinning. Daar kreeg hij de steun van bijna 46 procent van de Republikeinse achterban.

Alternatief

Trump bleef steken op 32,6 procent. De steenrijke vastgoedmagnaat – en favoriet voor de nominatie – is op zijn beurt de vermoedelijke winnaar in Louisiana, waar hij volgens een tussenstand de steun kreeg van 42 procent van de kiezers.

Ook in Kentucky lijkt de overwinning Trump niet meer te kunnen ontgaan. Hij moest het daar volgens de laatste cijfers doen met zo’n 35 procent van de stemmen, tegenover ongeveer 31 procent voor Cruz.

De andere kandidaten, Marco Rubio en John Kasich, kwamen er niet aan te pas. Dat is vooral goed nieuws voor Cruz, die zichzelf presenteert als het beste alternatief voor Trump. Eerder deze week stapte Ben Carson al uit de race.

Oproep

Hoe moet het nu verder met Rubio? Trump denkt het antwoord daarop te weten. Stap eruit, was zijn oproep richting Rubio. ‘Hij had een erg slechte nacht en persoonlijk zou ik hem zeggen om uit de race te stappen. Ik denk dat het tijd wordt. Je moet kunnen winnen,’ aldus Trump, die het naar eigen zeggen graag een tweestrijd wilt met Cruz.

Ook de Democraten hielden zaterdag voorverkiezingen. Bernie Sanders won in Kansas en Nebraska. Hillary Clinton kreeg de meeste stemmen in Louisiana. De oud-minister van Buitenlandse Zaken is momenteel de favoriet om de nominatie van haar partij in de wacht te slepen. Ze heeft fors meer gedelegeerden achter zich dan Sanders.