Kan het nog? Rubio wint in Puerto Rico en wil toeslaan in Florida

07 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Eindelijk een opsteker voor de Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio. De senator uit Florida Rubio won zondag de voorverkiezingen in Puerto Rico, en hoopt volgende week een volgende slag te kunnen slaan in zijn thuisstaat.

Rubio, politicus van Cubaans-Amerikaanse afkomst, had de overwinning hard nodig. Het is na Minnesota pas de tweede staat die de gematigde Rubio wist te winnen. Omdat de voorverkiezing in Puerto Rico een winner-takes-all principe hanteert, krijgt Rubio alle 25 beschikbare gedelegeerden.

Achterstand

Daarmee maakt hij een beetje van zijn achterstand goed op vastgoedmagnaat Donald Trump en de Texaanse senator Ted Cruz. Na slechte resultaten op Super Tuesday en Super Saturday riep Trump Rubio nog op om uit de race stappen.

De verwachting is dat Rubio – de favoriet van de Republikeinse gevestigde orde – zeker nog zal mee blijven doen tot 15 maart, als er voorverkiezingen zijn in de staat waar hij vandaan komt: Florida. Daar pakt de kandidaat met de meeste stemmen meteen 99 gedelegeerden, genoeg om een groot deel van Rubio’s achterstand goed te maken.

Sanders

Bij de Democraten – die zondagavond andermaal fel met elkaar in debat gingen – wist Bernie Sanders een overwinning bij te schrijven. In Maine kreeg de zelfbenoemde socialist de meeste stemmen. Op zaterdag won hij ook voorverkiezingen in Kansas en Nebraska, maar Clinton won de grote staat Louisiana.

Clinton heeft fors meer gedelegeerden achter zich dan Sanders, en staat bovendien goed in de peilingen in Michigan, Ohio en Florida. Als de voormalig minister van Buitenlandse Zaken in die staten wint, kan ze het verschil met Sanders vrijwel onoverbrugbaar maken.