Flinke domper voor Hillary Clinton in Michigan

09 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft Hillary Clinton een kater bezorgd bij de voorverkiezingen in Michigan. Na een nek-aan-nekrace versloeg hij zijn directe opponent met 50 procent van de stemmen.

Clinton zelf kreeg 48 procent van de stemmen achter zich, meldt de Amerikaanse tv-zender CNN.

Teleurstelling

Het is een flinke teleurstelling voor de oud-minister van Buitenlandse Zaken, aangezien peilingen eerder lieten zien dat zij ervandoor zou gaan met de winst in Michigan, een staat in het noorden van de Verenigde Staten.

Het verlies van Michigan (130 kiesmannen) betekent dat Clinton nog even moet wachten op de nominatie voor de presidentsverkiezingen in november. Clinton hoopte dat ze snel de benodigde gedelegeerden in de wacht zou slepen, zodat ze zich daarna volledig kon richting op de Republikeinen, maar dat loopt nu dus vertraging op.

Hoop

Wel wist Clinton vannacht met grote overmacht te winnen in Mississippi. Daar kreeg ze de steun van 83 procent van de kiezers, terwijl een magere 16 procent zich achter Sanders schaarde. In Mississippi – een stad in het Amerikaanse zuiden – wonen veel afro-Amerikanen, en die stemmen niet op Sanders, maar op Clinton.

Sanders put desondanks hoop uit de laatste ontwikkelingen, met het oog op de aanstaande voorverkiezingen in Ohio, Illinois and Wisconsin. Clinton heeft nu 1221 gedelegeerden achter haar naam, Sanders 571. Een kandidaat heeft 2382 afgevaardigden nodig voor de nominatie.

Trump

Donald Trump heeft bij de Republikeinen de voorverkiezingen gewonnen in Michigan en Mississippi. Hij won in beide staten met een comfortabele voorsprong op zijn tegenstanders Ted Cruz, John Kasich en Marco Rubio. ‘Er is er maar een die het vanavond goed heeft gedaan: Donald Trump,’ zei de vastgoedmaat in zijn overwinningstoespraak.

De Republikeinen stemden niet alleen in Mississippi en Michigan, maar ook in Idaho en Hawaï. Hoewel nog niet alle stemmen geteld zijn, lijkt het erop dat Cruz in Idaho wint. In Hawaï zijn nog geen resultaten bekend. Duidelijk is wel dat Rubio er steeds beroerder voor komt te staan. Tot dusver wist hij pas twee staten te winnen: Minnesota en Puerto Rico.