Noord-Korea ‘betaalt wrede prijs’ voor lancering satelliet

03 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De spanningen rond het stalinistische Noord-Korea lopen weer op, nu het land een satelliet in de ruimte wil brengen. Het regime van Kim Jong-un moet de plannen direct in de ijskast zetten, waarschuwt Zuid-Korea.

Als de satelliet daadwerkelijk wordt gelanceerd, betalen de Noord-Koreanen een ‘wrede prijs’, is het dreigement uit Seoel.

De twee Korea’s hebben weliswaar een gevechtspauze ingelast, maar officieel zijn ze nog altijd in oorlog met elkaar.

Raket

De plannen gaan in tegen de veiligheidsresoluties van de Verenigde Naties, benadrukt Zuid-Korea in een verklaring. Volgens de BBC heeft Noord-Korea laten weten dat de lancering op het programma staat tussen 8 en 25 februari.

Maar volgens Amerikaanse waarnemers is er helemaal geen sprake van een satelliet, maar gaat het om een langeafstandsraket.

Ook Japan voelt zich bedreigd. Premier Shinzo Abe wil samen met bondgenoot Verenigde Staten en andere landen Noord-Korea ‘met klem vragen’ af te zien van de lancering. Hij sprak van een ‘ernstige provocatie‘.

Paraat

Niet voor niets heeft het Japanse ministerie van Defensie woensdag raketafweersystemen besteld zodat het land zich kan wapenen tegen mogelijke langeafstandsraketten van Noord-Korea. Zo komt het afweersysteem Aegis in de Japanse Zee en wordt het Patriot-luchtafweer op land geplaatst.

Elke raket die dreigt op Japanse bodem te vallen, wordt meteen uit de lucht geschoten, waarschuwen de Japanners. Het leger is in verhoogde staat van paraatheid.

Kernproef

Begin januari deed het stalinistische en naar binnen gekeerde land nog een kernproef. De Verenigde Naties (VN) hebben sancties afgekondigd tegen Noord-Korea naar aanleiding van de nucleaire projecten en raketproeven van het land.

Als Pyongyang besluit door te gaan met de lancering, gaat dat in tegen een verordening van de VN, en moeten er nieuwe sancties komen, vinden de Amerikanen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.