Hoe Erdogans oorlog de relatie met Amerika op scherp zet

19 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikanen zien de Syrische Koerden als bondgenoot in hun strijd tegen IS, de Turken proberen deze milities er juist van te weerhouden verder op te stomen richting de Turkse grens. Wat betekent dit voor de relatie tussen beide NAVO-bondgenoten?

Na de bloedige aanslag in Ankara woensdag, midden in het centrum vlakbij het parlementsgebouw en het kantoor van de Turkse premier, is de toch al gespannen situatie rond Syrië verder verslechterd. Escalatie hangt al dagen in de lucht. Een zich verscherpende ruzie tussen Amerika en Turkije behoort tot de mogelijkheden.

Bedroefd

Zeker nu de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een Syrische Koerd aanwijst als dé dader van de aanslag. Geen twijfel over mogelijk, zei hij vrijdag. Terloops wees hij met een beschuldigende vinger naar westerse landen: waarom noemen jullie deze organisatie niet gewoon wat het is: een terreurorganisatie?

Deze Syrische Koerden, die in het noorden van Syrië de wapens hebben opgepakt tegen IS, worden in Ankara gezien als een verlengstuk van de Koerdische militante beweging PKK. Het feit dat het Westen ons maar niet begrijpt, maakt ons bedroefd, aldus Erdogan, die beloofde om vandaag nog de Amerikaanse president Barack Obama te bellen.

Tegenstrijdig

Eerder stelde hij de Amerikanen al voor een dilemma: jullie kiezen of voor ons, of voor de Syrische Koerden. Een middenweg is er wat hem betreft niet. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu ging daar vandaag nog eens overheen.

Washington komt de hele tijd met tegenstrijdige verklaringen over de YPG-milities, vindt hij. Het is volgens hem een grote fout om een ‘terreurbeweging’ als YPG in te zetten tegen een andere terreurbeweging, IS dus. De Verenigde Staten moeten deze vergissing onmiddellijk rechtzetten.

Geen krimp

Maar Washington geeft geen krimp. Het enige dat we willen, is dat de boel de-escaleert, aldus het Witte Huis. Overigens wordt de PKK in die kringen wél gezien als een terreurbeweging, waarover vicepresident Joe Biden zei dat de Turken alle recht hebben deze te bestrijden.

Hij maakte met zijn uitspraak duidelijk dat Amerika alleen de Koerden in Syrië steunt: de Verenigde Staten zien de Syrische Koerden als een belangrijke partner in de strijd tegen IS. Op dat vlak verschillen Turkije en Amerika van mening.

Het Turkse leger bestookt nu al dagen doelen van de Syrische Koerden, en de verwachting is dat deze aanvallen na de bomexplosie in Ankara verergeren. Amerika wil dat de Turken hiermee stoppen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.