Angst voor tegenaanval doet Defensie zwijgen over bombardementen

24 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Het ministerie van Defensie maakt het aantal luchtaanvallen dat zij uitvoert boven Syrië op doelen van terreurgroep IS niet bekend. Volgens Tom Middendorp, Commandant der Strijdkrachten, is het te riskant om daarover informatie vrij te geven.

‘IS zou de bombardementen terug kunnen linken aan onze inzet. Hierdoor lopen we meer risico op een tegenaanval,’ aldus Middendorp dinsdag tijdens een persbriefing.

Volgens Middendorp weet IS niet welk land wat doet. ‘Als IS ergens hele grote pijn wordt gedaan dan is het gewoon prettig om te zeggen dat de coalitie daar achter zit.’ Nederland zit in een coalitie met de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië.

IS-fabrieken

Nederlandse F-16’s begonnen twee weken geleden met het bombarderen van IS-doelen in het oosten van Syrië. Defensie wil alleen kwijt dat het in die periode ongeveer twintig missies boven Syrië en Irak heeft uitgevoerd. Middendorp: ‘Wij maken geen onderscheid tussen Syrië en Irak.’

Sinds oktober 2014 voerden Nederlandse F-16’s al wel meer dan 1.700 missies in buurland Irak. Daarbij werd IS meer dan 1.300 keer onder vuur genomen. Nederland bombardeert op dit moment meer doelen in Syrië dan in Irak.

De Nederlandse F-16’s voeren aanvallen uit op bermbomfabrieken, opleidingskampen en aanvoerlijnen van IS. De gevechtsvliegtuigen hebben het vooral gemunt op de aanvoer van IS-strijders en materieel naar het front. Zo raakt de terreurgroep verder verzwakt.

Rode kaart

Defensie zegt uiterst zorgvuldig om te gaan met het inplannen van de aanvallen. Omdat het risico op burgerslachtoffers te groot was, heeft Nederland afgelopen tijd meermaals geweigerd een doel aan te vallen. Dat gebeurde al tijdens de planning van de missies, dus nog voordat een F-16 in de lucht was.

Daarom is ook nog geen sprake geweest van een ‘officiële’ rode kaart. ‘We spreken pas van een rode kaart als het toestel in de lucht is en zijn doel al heeft doorgekregen. Die hebben we nog nooit hoeven trekken,’ aldus Middendorp.

Succes

Volgens Defensie sorteren de bombardementen effect. IS heeft 30 tot 40 procent van zijn grondgebied in Irak en Syrië moeten prijsgeven.

Naast de bombardementen traint Nederland Iraakse regeringstroepen en Koerdische peshmergastrijders. Defensie zegt die trainingen te willen intensiveren. Het is de bedoeling dat de peshmerga’s dichter bij het front met IS worden opgeleid zodat ze beter inzetbaar zijn.