Timmermans: 60 procent van migranten is geen vluchteling

25 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans geeft toe dat de meerderheid van de asielzoekers die naar Europa komen, niet gevlucht is voor oorlog, maar handelt uit economische motieven.

‘Zestig procent van alle vluchtelingen zijn mensen waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om een vluchtelingenstatus aan te vragen,’ zei Timmermans in gesprek met de NOS. Het zouden vooral migranten uit Marokko en Tunesië zijn, die via Turkije naar Europa proberen te komen. Timmermans zegt zijn opmerkingen te baseren op cijfers van grensagentschap Frontex.

Terugsturen

De cijfers die Timmermans aanhaalt zijn niet nieuw: berichten dat er naast Syrische vluchtelingen veel economische migranten onze kant op komen, doen al langer de ronde. Ook zijn er signalen dat migranten zich in veel gevallen voordoen als Syriërs, om makkelijk Europa binnen te komen.

De toon van Timmermans is opvallend: lange tijd riep de EU-politicus in de migratiecrisis op tot solidariteit. Maandag is hij duidelijk over wat er met de economische migranten moet gebeuren: ‘Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten.’

Twee maanden

Onder meer Mark Rutte zei afgelopen week dat de migratiecrisis binnen acht weken moet zijn opgelost. Timmermans wil ook dat er haast wordt gemaakt met het vinden van oplossingen, ‘anders moeten we teruggrijpen naar de invoering van interne grenscontroles.’

Een aantal landen, als Oostenrijk, Zweden en Denemarken, is daar al mee begonnen. Volgens de eurocommissaris zou het einde van het Schengenverdrag grote economische gevolgen hebben voor de hele Eurozone. Bovendien zegt Timmermans dat het geen gegarandeerde oplossing is voor de grote asielstroom.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.