Poolse premier verzet zich tegen ‘onterechte’ EU-kritiek

19 januari 2016Leestijd: 2 minuten

De Poolse premier Beata Szydlo, heeft tijdens een debat in het Europees Parlement op dinsdag gereageerd op de kritiek die is geuit op twee omstreden wetswijzigingen die zijn ingevoerd in haar land. Polen heeft volgens haar op geen enkele manier de Europese kernwaarden geschonden.

De premier zei vaak het gevoel te hebben dat de Poolse regering ten onrechte wordt veroordeeld.

Kernwaarden

Het Poolse volk heeft op democratische wijze gekozen voor veranderingen die nu worden doorgevoerd. ‘Ik snap de ophef niet, maar ik ben hier toch omdat ik iedereen wil duidelijk maken dat Polen een sterk land is dat zich goed ontwikkelt.

De kernwaarden van Europa zijn onvervreemdbaar voor Polen, daar hebben we altijd voor gevochten.’ Ze benadrukte blij te zijn dat Polen deel uitmaakt van Europa. ‘Polen is bereid Europa te ondersteunen bij het nemen van moeilijke besluiten, wij maken deel uit van Europa en dat is voor ons heel belangrijk. We hebben daarvoor gevochten en laten ons dat niet zomaar afpakken.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) was in verband met het Nederlandse EU-voorzitterschap  ook aanwezig in Straatsburg. Hij noemde de Europese verdagen glashelder en benadrukte dat die gelden voor alle lidstaten. ‘Een lidmaatschap van de EU houdt ook in dat je respect heb voor de Europese rechten en waarden.’ De onafhankelijk van media en die van de rechterlijke macht zijn volgens hem essentiële pijlers voor een goedwerkende democratie.

Omstreden wetten

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie een onderzoek gaat instellen om de recent aangenomen wetten in Polen nader te bekijken. Er bestaan zorgen dat de nieuwe wetten de rechtsstaat en democratie in Polen ondermijnen.

Vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans sprak dinsdag bijvoorbeeld nog van een dreigende ‘systematische ondermijning van de rechtsstaat’ in Polen. In december werd een hervormingswet ondertekend die de macht van het Constitutionele Hof in Polen inperkt.De tweede wet die zorgen oproept bij de EU is een nieuwe mediawet.

Vlak voor jaarwisseling nam de Poolse Senaat een wet aan die de regering in het land de macht geeft om de leiding van de Poolse publieke tv-en radiozenders te vervangen.

Szydlo, lid van de nationaal-conservatieve PiS-partij die de vorige parlementsverkiezingen glansrijk won, verdedigde de wetgeving. De onafhankelijk van de publieke omroep wordt volgens haar gewaarborgd. De wet over het hof is volgens haar een correctie van onjuiste besluiten van de vorige regering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.