buitenland

Orbán komt op voor Polen, dreigt EU-sancties te blokkeren

08 januari 2016

Hongarije dreigt gebruik te maken van zijn vetorecht als Europa besluit sancties in te stellen tegen Polen. Daar werd onlangs een omstreden mediawet ondertekend.

Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orbán vrijdagochtend, meldt Reuters. Orbán, leider van de eurosceptische Fidesz-partij, wil met een veto voorkomen dat de Europese Unie (EU) sancties oplegt tegen Polen.

De Poolse senaat nam vlak voor de jaarwisseling een omstreden mediawet aan die de regering in Polen de macht geeft om de leiding van de Poolse publieke tv-en radiozenders te vervangen. De bedoeling is om van de Poolse publieke zenders ‘nationale culturele instituten’ te maken.

Naar aanleiding daarvan stapten vier directeuren van de Poolse televisiezender TVP op. De oppositie, journalisten, de EU en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de nationaal-conservatieve regering ervan de media te willen gebruiken voor propaganda-doeleinden.

Europese sancties

De EU overweegt daarom maatregelen te nemen tegen Polen. De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger zei onlangs dat hij wil dat Polen onder toezicht komt te staan. Het land zou door de sancties onder meer zijn stemrecht verliezen bij de besluitvorming met andere EU-landen.

Ook EU-commissaris Frans Timmermans uitte zijn zorgen. Hij heeft gewaarschuwd dat ‘vrijheid en pluriformiteit van de media cruciaal zijn’ voor ‘het respect voor de gemeenschappelijke waarden’ waarop de Europese Unie is gebaseerd.

Unaniem

Het eurosceptische Hongarije komt maar wat graag op voor bondgenoot Polen, en dreigt elke maatregel te vetoën. Daardoor kan er nooit een unaniem besluit worden genomen.

‘De EU hoeft niet te denken aan het opleggen van wat voor sancties dan ook. Deze vereisen unanimiteit en Hongarije zal nooit instemmen met sancties,’ aldus Orbán. Orbán sprak woensdag nog met de leider van de eveneens eurosceptische partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) die in Polen regeert, Jaroslaw Kaczynski.

PiS

Bij de afgelopen parlementsverkiezingen in oktober greep de nationaal-conservatieve partij de macht in Polen door de absolute meerderheid van de stemmen te winnen. Sindsdien is de partij bezig met het hervormen van het land en nam eind december ook een andere omstreden wet aan, die macht van het Constitutionele Hof in Polen indamt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.