Franse minister van Justitie stapt op wegens antiterreurwet

27 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Franse minister van Justitie, Christiane Taubira, maakt woensdagochtend bekend op te stappen wegens een mogelijke herziening van de Franse grondwet. Met die wet kan de Franse nationaliteit worden afgenomen van veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit.

Het kantoor van de Franse president François Hollande maakte haar aftreden woensdag bekend. In een officiële verklaring van het Élysée stond dat Hollande en Taubira het eens waren ‘over de noodzaak om haar functie te beëindigen’. Ze wordt opgevolgd door Jean-Jacques Urvoas.

Urvoas was hiervoor het hoofd van de wetscommissie van het Franse lagerhuis, en had een sleutelrol in het opstellen van de grondwetswijziging. Woensdag wordt het plan door premier Manuel Valls gepresenteerd aan het parlement.

Daad van verzet

Taubira is een fel tegenstander van een mogelijke wijziging van de grondwet. Begin januari bekritiseerde ze openlijk de plannen van de Franse president. Tijdens een interview op een Franse televisiezender noemt ze de eventuele wetswijziging ‘compleet nutteloos’ in de strijd tegen radicalisering in Frankrijk. Het zou volgens haar geen een enkel effect hebben op de zelfmoordterroristen of de jongeren die naar Syrië vertrekken.

Hollande deed het  voorstel, waarvoor de grondwet moet worden gewijzigd, direct na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Bij de aanslagen die werden opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat kwamen 130 mensen om het leven. De daders kwamen uit België en Frankrijk.

Op Twitter lichtte Taubira haar vertrek woensdagochtend toe en noemt haar actie een ‘daad van verzet’. Ook schreef ze dat ze wil dat ‘ethiek en recht het laatste woord hebben’. De 63-jarige Taubira was drie jaar minister van Justitie.

Taubira, afkomstig van Frans Guyana, speelde een grote rol in het hervormen van het ministerie en het invoeren van het homohuwelijk in Frankrijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.