Charlie Hebdo veroorzaakt ophef met cartoon over Aylan

14 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Het satirische blad Charlie Hebdo houdt de gemoederen weer bezig. Na een spotprent over God met bloed en een Kalasjnikov eerder deze maand, heeft het blad nu een cartoon waarop het verdronken Syrische jongetje Aylan prijkt.

In de laatste editie laat tekenaar Laurent Sourisseau zien wat er van Aylan zou zijn geworden, als hij de oversteek in een bootje naar Griekenland zou hebben overleefd. Aylan werd vorig jaar dood aangetroffen op het strand van het Turkse Bodrum. De foto die van zijn levenloze lichaampje werd verspreid, leidde tot emotionele reacties.

Opschudding

Charlie Hebdo beeldt de peuter af als een ‘billenknijper’ in de vorm van een aap, die achter vrouwen aanrent. Het bijschrift luidt: ‘Migranten, wat zou er geworden zijn van Aylan als hij groot zou zijn? Billenknijper in Duitsland.’

Het is een verwijzing naar de massa-aanrandingen in de Duitse stad Keulen, waarbij een aanzienlijk aantal asielzoekers bij betrokken was. Op sociale media kunnen sommige mensen er nog wel om lachen, maar er klinken ook andere geluiden.

‘Walgelijk,’ zegt iemand. ‘Zieke, zieke geesten,’ vindt weer iemand anders.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Vrije meningsuiting, of is het aan gebrek aan waardigheid?’ vraagt deze man zich af. Iemand anders wil weten wie zich nu nog ‘Je suis Charlie’ durft te noemen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Aanslag

Een jaar na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, kwam het magazine al met God op de cover, afgebeeld met baard, een Kalasjnikov en bloed op de kleren. Bij de afbeelding staat de tekst: ‘Een jaar later loopt de moordenaar nog steeds vrij rond’.

In deze editie van het tijdschrift, waar er een miljoen van worden gedrukt, staat een verzameling van afbeeldingen van de vermoorde tekenaars Cabu, Wolinski, Charb, Tihnous en Honoré.

In de eerste week van januari herdachten de Fransen dat twee moslimextremisten de redactie van het weekblad overvielen omdat ze boos waren over een cartoon van profeet Mohammed, die in het blad stond afgebeeld. De mannen schoten twaalf personen dood, onder wie acht medewerkers van het tijdschrift. De daders, de broers Koeuachi, werden enkele dagen later uitgeschakeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.