Biden: ‘Turkije en Amerika klaar voor militaire actie tegen IS’

23 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Verenigde Staten en Turkije zijn klaar voor een militaire oplossing van de conflicten in Syrië als het op een diplomatieke manier niet lukt. ‘Het is beter een politieke oplossing van het geschil te bereiken, maar er is een militair alternatief en we kunnen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uitschakelen’.

Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zaterdagmiddag tijdens een bezoek aan Istanbul. Biden was in Istanbul om met de Turkse premier Ahmet Davutoglu te praten over wat de twee landen kunnen doen om de rebellen die tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad vechten te helpen, schrijft persbureau Reuters.

Simpel

Turkije heeft vaker gezegd dat het stoppen van de Koerdische PKK evenveel prioriteit heeft voor het land als het uitroeien van IS. Biden zei te begrijpen dat voor de Turkse regering de Koerdische PKK ‘net zo’n grote bedreiging’ is als IS. ‘Ik snap dat Ankara moet doen wat nodig is om zijn eigen volk te beschermen,’ aldus Biden. ‘Het is simpel gezegd een terreurgroep’.

Turkije heeft drie vijanden in Syrië: ten eerste wil de regering van president Recep Tayyip Erdogan dat Assad aftreedt. Ten tweede vechten de Turken tegen de PKK, en tenslotte ook tegen IS. Davutoglu herhaalde dan ook dat er volgens hem ‘geen verschil’ zit tussen de PKK en IS.

Tegelijkertijd waarschuwt de Amerikaanse vicepresident de Turken om de beperking van vrijheid van meningsuiting in het land. Recentelijk werden in Turkije een aantal academici opgepakt die hadden opgeroepen tot een wapenstilstand met de PKK. Ook was het strenge internet- en social mediabeleid van Erdogan het onderwerp van kritiek van Biden: ‘dit soort voorbeelden moet je niet willen geven in de regio’.

Gecoördineerd

De twee militair krachtige landen zouden nu gecoördineerde acties opzetten tegen IS.  Militaire operaties worden achter de hand gehouden, voor als er geen politieke overeenstemming wordt bereikt.

VN-vredesgesprekken over Syrië stonden gepland voor komende maandag, maar het is nog altijd onduidelijk of de gesprekken doorgaan. Eerder deze week zei de speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura dat de gesprekken mogelijk worden uitgesteld. De gesprekken kunnen pas doorgang vinden, als alle partijen bereid zijn op een ‘serieuze manier’ mee te doen, aldus De Mistura.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.