Aanslag Istanbul: drie Russische verdachten opgepakt

13 januari 2016Leestijd: 2 minuten

De Turkse autoriteiten hebben woensdag drie Russen aangehouden die banden zouden hebben met terreurgroep Islamitische Staat (IS). De drie zouden een rol hebben gespeeld bij de aanslag in Istanbul op dinsdag, waarbij tien doden vielen.

Volgens de Turkse krant Hürriyet zijn tijdens de arrestatie onder meer documenten en wapens in beslag genomen. De drie Russen zijn aangehouden in de populaire badplaats Antalya.

Het Russische consulaat heeft de aanhouding bevestigd. Het Turkse dagblad meldt tevens dat de Turkse politie tijdens een grootschalige actie in Izmir zes vermoedelijke IS-leden heeft aangehouden.

Dader

Door de zelfmoordaanslag op het Sultanahmet plein, het toeristisch hart van Istanbul, kwamen dinsdag tien mensen om het leven en raakten vijftien anderen gewond. De Turkse minister-president Ahmet Davutoglu meldde dinsdagmiddag in de hoofdstad Ankara dat de dader lid van IS was.

Het Turkse persbureau Dogan zegt dat de dader mogelijk een man uit Saudi-Arabië is, geboren in september 1988. Turkse media noemen de naam Nabil Fadli. Hij zou ook beschikken over Syrische papieren en onlangs de grens naar Turkije zijn overgestoken. Volgens Hürriyet zou Fadil onlangs asiel aangevraagd hebben in Turkije.

Volgens Der Spiegel was de Turkse geheime dienst op de hoogte van plannen voor een eventuele aanslag op toeristen, ze waarschuwden de politie zelfs twee keer, één keer in december en voor het laatst op 4 januari. Een hoge Turkse politiefunctionaris zegt tegen Der Spiegel dat er ‘passende waarschuwingen’ gegeven zijn.

Aanvankelijk werd gemeld dat er negen Duitsers onder de doden waren. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde woensdag dat aantal naar boven bij. Alle tien doden door de aanlag zijn Duitsers. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei woensdag dat hij niet over aanwijzingen beschikt dat de aanslag bewust tegen Duitsers was gericht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.