Wat mogen vrouwen wel en niet in Saudi-Arabië?

03 december 2015Leestijd: 3 minuten
'AFP'

Twee wetten die ervoor moeten zorgen dat vrouwen in Saudi-Arabië meer vrijheid krijgen, treden binnenkort in werking. Het zou wellicht de machtsmonopolie van mannen in Saudi-Arabië aan kunnen tasten.

Alleenstaande vrouwen en weduwen in Saudi-Arabië mogen binnenkort zelf een aantal gezinszaken regelen zonder tussenkomst van een mannelijk familielid of een rechter. Dit werd op woensdag bekend gemaakt en kwam vlak na het nieuws over vrouwen die zich verkiesbaar mogen stellen voor de aankomende verkiezingen in het streng-islamitische land. Een opvallende verandering, want veel dingen voor vrouwen in Saudi-Arabië zijn verboden. Elsevier heeft een overzicht voor u gemaakt.

Wat mogen vrouwen wel:

  • Vrouwen mogen scheiden van hun man, maar dat is vaak een lastige zaak aangezien hun partner alle juridische zaken voor hen regelt en zo de voogdij over de kinderen kan opeisen. De nieuwe wet die er aankomt, brengt daar verandering in. Onder de vorige koning Abdullah zijn twee jaar terug dertig vrouwen opgenomen in een adviesraad van de koning. Dit zou hebben geleid tot het besluit weduwen en gescheiden vrouwen het volwaardig gezag over hun gezin te geven.
  • De komende verkiezingen zijn de eerste waarin vrouwen gebruik kunnen maken van hun stemrecht én hun recht om verkozen te worden. Zo’n 865 vrouwen zullen mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 12 december.
  • De kans dat een vrouw wordt gekozen is echter klein. 131.000 vrouwen hebben zich als kiezer laten registeren, tegen 1,3 miljoen mannen.
  • Voor de campagnes zijn daarnaast strikte regels opgesteld. Zo mogen er geen portretten van de kandidaten in het openbaar worden opgehangen en vrouwen mogen van de kiescommissie geen bijeenkomsten organiseren. Wel mogen ze zich op televisie voorstellen of hun standpunten laten verkondigen door een spreker.
  • De vrouwen mogen een opleiding volgen en, sinds kort ook in winkels, werken. Veel scholen, werkplekken en winkels zijn voorzien van aparte afdelingen en ingangen zodat het contact tussen man en vrouw zo min mogelijk is tijdens werk-en schooltijden.

Wat mogen vrouwen niet:

  • Autorijden is verboden voor vrouwen in het land. Islamitische geestelijken hebben vastgesteld dat autorijden onder vrouwen zou leiden tot losbandig gedrag. Al jaren wordt er door vrouwen geprotesteerd tegen dit verbod. Vorig jaar was er zelfs een kans dat het verbod zou worden opgeheven: de hoge adviesraad in Saudi-Arabië veronderstelde dat het geen kwaad kon voor vrouwen om achter het stuur te kruipen, mits de partner of een mannelijk familielid daarmee instemde. De vorige koning Abdullah bin Abdulaziz al-Saud deed echter niets met het advies.
  • Het huis verlaten zonder ‘begeleider’. Dit is in de eerste instantie de vader en later de man van een vrouw. Hoewel deze regel door de jaren heen ietwat is versoepeld en steeds meer vrouwen op straat te zien zijn zonder begeleider, is het overtreden van deze regel in kleinere steden en dorpen nog steeds strafbaar.
  • Zo is het ook verboden om een conversatie te voeren met een man die geen familie of partner van je is, ook hiervoor kan je worden gestraft.
  • Er geldt een kledingvoorschrift voor alle vrouwen in Saudi-Arabië. De meerderheid van de vrouwen draagt een abaya: een lange donkere jurk gepaard met een hoofddoek. Het is niet verplicht om het gezicht te bedekken, maar sommige vrouwen doen dit wel.
  • Je zou denken dat de Saudische vrouwen niet shoppen, maar het wemelt in de hoofdstad Riyadh van peperdure merken- en lingeriewinkels, het is de Saudische vrouwen echter niet toegestaan iets te passen: pashokjes bestaan niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.