buitenland

Terreurdreiging houdt Europese hoofdsteden in de greep

31 december 2015Leestijd: 2 minuten

De Europese hoofdsteden staan op scherp deze jaarwisseling. In verschillende steden worden extra veiligheidsdiensten ingezet of de festiviteiten afgeblazen omdat de dreiging voor een terroristische aanslag te groot is.

De Turkse politie heeft woensdag twee personen gearresteerd omdat ze ervan worden verdacht een zelfmoordaanslag te hebben gepland in de Turkse hoofdstad Ankara.

Volgens een regeringsfunctionaris zouden de verdachten lid zijn van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Bij het duo werden explosieven en bomgordels aangetroffen. Ze zouden alle voorbereidingen voor een aanslag al hebben getroffen voor de jaarwisseling.

Ankara is een van de Europese hoofdsteden die de jaarwisseling onder streng toezicht zal staan wegens terreurdreiging. IS heeft verschillende steden in het vizier om een aanslag te plegen.

Brussel

In Brussel werd het dreigingsniveau eerder deze week al opgeschroefd en de woensdag laste de gemeente van de Belgische hoofdstad al georganiseerde feestelijkheden rond de jaarwisseling af. Door de terreurdreiging acht de gemeente het onverantwoord om de festiviteiten door te laten gaan.

De veiligheidsdiensten hadden sterke aanwijzingen dat er een aanslag zou worden gepleegd in Brussel. In de veelbesproken wijk Molenbeek werden huiszoekingen uitgevoerd, waarbij twee terreurverdachten zijn opgepakt, daarmee zou een aanslag zijn voorkomen.

Een van de personen die is opgepakt bij de huiszoekingen in Brussel wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van 13 november. Hij heet Ayoub B. en is de tiende terreurverdachte die is ingerekend na het bloedbad in de Franse hoofdstad.

‘Hij zit vast wegens ‘terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep’, zegt het Openbaar Ministerie van België donderdag.

De Belgische autoriteiten zijn ook op zoek naar leden van de motorbende Kamikaze Riders. Twee leden zijn in de kraag gevat, maar de Belgische veiligheidsdiensten vrezen dat andere gevaarlijke leden nog op vrije voeten zijn.

Wenen

Ook in Wenen zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. De Oostenrijkse veiligheidsdiensten deden onderzoek naar potentiële terroristen, maar dat heeft nog ‘geen concrete resultaten’ opgeleverd.

Politie-eenheden zullen ervoor plekken met grote massa’s mensen controleren. De terreurdreiging heeft er nog niet toe geleid dat er evenementen zijn afgelast in de Oostenrijkse hoofdstad.

Amsterdam

Nederlandse veiligheidsdiensten hebben voor aanslagen rond oud en nieuw gewaarschuwd in Amsterdam. Agenten moeten vooral plaatsen met grote mensenmassa’s in de gaten houden.

Daarbij zal er met speciale aandacht worden gekeken naar de bakfiets – een populair vervoersmiddel in de hoofdstad dat kan worden ingezet om explosieven te dragen. In een memo van de politie staat dat het frame van de bakfiets uitermate geschikt is om explosieven in te verstoppen. Ook waarschuwt de politie voor normale fietsen en auto’s.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.