‘Tashfeen Malik was brein achter schietpartij San Bernardino’

06 december 2015Leestijd: 2 minuten
''

Naarmate de FBI meer te weten komt over het getrouwde stel dat afgelopen woensdag een bloedbad aanrichtte in de Amerikaanse stad San Bernardino, lijkt het er steeds meer op dat de vrouw des huizes, Tashfeen Malik (29), de schietpartij heeft bedacht en gepland.

Dat melden politiebronnen aan de Amerikaanse televisiezender ABC News. Ooggetuigen zeggen dat het leek alsof Malik de leiding had toen ze met haar man Syed Rizwan Farook het centrum voor gehandicapten binnenliepen waar Farook werkte. Malik begon als eerste te schieten.

Veertien mensen kwamen bij de schietpartij om het leven, meer dan twintig mensen raakten gewond. Ze probeerden ook nog een aantal zelfgemaakte explosieven tot ontploffing te brengen, maar dat mislukte. Beide daders werden een paar uur later door de politie doodgeschoten.

Pakistan

De FBI kon snel een profiel schetsen van Farook, een 28-jarige Amerikaan met Pakistaanse ouders. Hij was een verlegen man met een goede baan en leidde ogenschijnlijk een gelukkig leven. De dienst had meer moeite om erachter te komen wat de achtergrond van zijn vrouw precies was.

Malik kwam oorspronkelijk uit Pakistan, maar vertrok rond haar achttiende met haar vader naar Saudi-Arabië. Toen ze terugkwam naar Pakistan om te studeren kreeg haar familie het idee dat ze was geradicaliseerd.

‘Ze werd steeds religieuzer,’ zegt een familielid tegen The Los Angeles Times. ‘Ze probeerde andere vrouwen over te halen “een goede moslim” te worden. Ook praatte ze ’s nachts vaak op internet met mensen in het Arabisch, wat wij niet konden verstaan.’

Getrouwd

Malik legde het eerste contact met Farook op een datingwebsite. Later legden ze samen de pelgrimstocht naar Mekka af. In de zomer van 2014 trouwden de twee, een jaar later kregen ze een baby. De Amerikaanse politie houdt er serieus rekening mee dat Malik bewust op zoek was naar een Amerikaanse man om mee te trouwen, om zo makkelijk aan een visum te komen.

Eenmaal in Amerika liet Malik zich amper zien, vertelt haar huisbaas aan de Britse krant The Sunday Times. ‘Farook kwam over als een normale man, Malik leek weinig mensen aardig te vinden.’ Anderen zeggen dat Malik zich steeds conservatiever ging kleden en een afgesloten leven leidde.

Obama

Noch Farook, noch Malik werden gevolgd door de FBI. Ondanks sympathieën voor de denkbeelden van IS, geloven onderzoekers niet dat de twee actief zijn aangestuurd of geassisteerd door de terreurgroep.

Zondagavond zal president Barack Obama een televisietoespraak houden, waarin hij ingaat op maatregelen die Amerika kan nemen om aanslagen te voorkomen. Obama heeft al vaker strengere wapenwetten voorgesteld, maar daarvoor lijkt geen steun te zijn in het Amerikaanse congres.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.