buitenland

Komt er een Britse deal met de EU? ‘We zijn op de goede weg’

18 december 2015Leestijd: 2 minuten

Er is ‘goede vooruitgang’ geboekt op de EU-top in Brussel, maar we zullen hard moeten werken om uiteindelijk een deal voor mekaar te krijgen. Maar de weg naar zo’n akkoord met de EU ligt open.

Dat zei de Britse premier David Cameron na afloop van beraad met zijn zevenentwintig collega’s, donderdag. Het cruciale overleg duurde zeker vier uur, en eindigde in een overeenkomst: uiterlijk februari moet er een ‘gezamenlijke oplossing’ op tafel liggen.

Emoties

Maar helemaal zonder rumoer verliepen de gesprekken tijdens het diner niet: het ging er soms best emotioneel aan toe, schrijft The Financial Times: diverse regeringsleiders uitten volgens de krant hun frustraties aan het adres van Cameron. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zegt in elk geval ‘optimistischer’ te zijn gestemd, terwijl hij voor de meeting meldde het nog allemaal niet zo zeker te weten. Dit wordt wellicht een ‘moment van buigen of barsten‘ aldus de Pool toen.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet nu positieve signalen. Ze zegt dat de leiders zijn overeengekomen dat het EU-verdrag moet worden gewijzigd. Over het hoe en wat kunnen we later beslissen, zei ze. ‘We zijn bereid om compromissen te sluiten.’

Vier wensen

De Britse regering wil heronderhandelen over de positie van hun land in de Unie. Cameron zoekt naar ingrijpende hervormingen en veranderingen van de EU-verdragen.

Hij heeft feitelijk vier wensen: het beschermen van de interne markt voor Groot-Brittannië en de andere niet-eurolanden, de concurrentiepositie moet verbeterd, EU-migranten moeten niet meteen toegang krijgen tot de sociale zekerheid en er moet worden voorkomen dat Brussel steeds meer te zeggen krijgt.

Brexit

Maar het wordt allemaal niet eenvoudig om hierover tot een deal te komen, waarschuwde Cameron. Vooral de derde eis – dat EU-migranten de eerste vier jaar geen beroep mogen doen op sociale arrangementen – stuit andere EU-leiders tegen de borst, vooral uit landen waar die migranten veelal vandaan komen: Midden- en Oost-Europa. Volgens The Guardian erkent de Britse premier wel dat hij niet mag discrimineren tegen burgers uit andere EU-lidstaten.

In eigen land lijken intussen steeds meer Britten voorstander te worden van een ‘Brexit.’ 47 procent van de Britten zegt de EU te willen verlaten, volgens een peiling in de Britse krant The Telegraph.

Minder dan een vijfde van de ondervraagden zegt te verwachten dat Cameron zijn beloftes van een ‘goede deal’ kan waarmaken. Voor het eind van 2017 zal een EU-referendum in het land worden gehouden. Cameron wil de Britten graag in de EU houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.