buitenland

IS claimt bloedbad in San Bernardino

05 december 2015Leestijd: 2 minuten

De man en de vrouw die twee dagen geleden een bloedbad aanrichtten in het Californische San Bernardino, waren aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De aanslag is nu officieel opgeëist.

De terreurbeweging eiste de aanslag zaterdag op in een radioboodschap die via internet is uitgezonden.

Eerder werd al een link gelegd tussen de massale schietpartij en IS, maar was het niet zeker of de twee aanhangers waren. Tashfeen Malik, de vrouw, had wel via Facebook trouw gezworen aan IS, zo werd vrijdag bekend. De schietpartij wordt daarom nu door de Amerikaanse FBI als terreurdaad onderzocht. De FBI denkt echter niet dat IS het stel de opdracht heeft gegeven om mensen dood te schieten.

De federale recherche hoopt het motief te achterhalen via data van twee mobieltjes en andere elektronica die in het appartement van het stel zijn gevonden.In de woning lagen verder verschillende vuurwapens, waaronder twee semi-automatische pistolen, ruim zesduizend kogels en twaalf pijpbommen.

Bonnie en Clyde

Malik zwoer trouw aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, maar deed dat onder een andere naam. Toch weet de FBI zeker dat het om Malik moet gaan. De organisatie wilde eerder niet zeggen hoe ze dit weten.

De familie van het echtpaar zegt geen idee te hebben van de motieven voor hun daad. Via haar advocaat laat de moeder van de mannelijke schutter Syed Rizwan Farook weten dat ze niets af wist van de wapens en bommen die in het appartement van het stel werden aangetroffen. Ook wist ze niet dat haar zoon was geradicaliseerd.

‘Het slaat gewoon nergens op dat deze twee deden alsof ze Bonnie en Clyde waren,’ zei de advocaat van de familie eerder. Dat Farook geregeld naar de schietschool ging en in 2013 naar Saoedi-Arabië was afgereisd, waren volgens de advocaat geen alarmerende factoren.

Gemengde motieven

Donderdag meldden bronnen rond het onderzoek dat Farook zou zijn geradicaliseerd, maar dat dit niet de enige reden was voor zijn geweldsuitbarsting. Ook ontevredenheid op de werkvloer zou een factor kunnen zijn geweest. Farook was gezondheidsinspecteur namens de sociale dienst in Californië. De Amerikaanse president Barack Obama zei donderdag dat de schutters ‘gemengde motieven’ hebben gehad.

Farook was woensdag aanwezig bij het personeelsfeest in het Inland Regional Center van de sociale dienst, maar nadat hij ruzie kreeg met een van zijn collega’s vertrok hij. Even later kwam hij samen met zijn vrouw, zwaarbewapend en gehuld in militaire kleding, terug. Ze lieten hun baby van zes maanden eerder op de dag achter bij zijn moeder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.