buitenland

Irak protesteert tegen Turkse militaire invasie

07 december 2015Leestijd: 2 minuten

Turkije heeft honderden militairen nabij de stad Mosul gestationeerd zonder goedkeuring van de Iraakse regering. Na Iraaks protest heeft Turkije nu beloofd geen nieuwe troepen meer te sturen.

Afgelopen vrijdag stuurde Turkije honderden militairen naar het noorden van Irak, terwijl de Iraakse regering daarvan niet op de hoogte was. In een hoogopgelopen discussie eist Irak nu dat Turkije de troepen onmiddellijk terugroept.

Het doel van de aanwezigheid van de Turkse militairen is om de Turkse militaire adviseurs te beschermen die Iraaks-Koerdische strijdkrachten trainen om te vechten tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

VN

De Iraakse minister van defensie Khaled al-Obeidi zegt dat de aanwezige Turkse troepenmacht daarvoor veel te groot is en noemde de Turkse aanwezigheid een overtreding van de Iraakse soevereiniteit. Het land dreigt nu naar de VN-veiligheidsraad te stappen als Turkije binnen 48 uur zijn troepen niet terugroept.

Routine

De Turkse premier Ahmet Davutoglu deed de aanwezigheid van de troepen af als ‘routine’ in het reeds bestaande kamp in Bashika, in de Noord-Iraakse provincie Ninive. Het kamp zou meer dan een jaar geleden opgezet zijn in samenwerking met het Iraakse ministerie van Defensie, claimt Turkije.

Turken trainen meer dan 2.500 peshmerga, leden van de Iraaks-Koerdische strijdkrachten, in het etnisch Koerdische noorden van Irak. De bedoeling is dat deze strijdkrachten de stad Mosul heroveren op IS.

Brief

De Turkse premier Davutoglu heeft inmiddels in een persoonlijke brief aan Iraakse premier Haider al-Abadi beloofd geen nieuwe troepen meer te sturen tot de zorgen van de Iraakse regering weggenomen zijn.

Van terugtrekking van de militaire krachten is vooralsnog geen sprake.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.