België: link tussen migrantenwijk Molenbeek en terreur Parijs

15 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Belgische politie heeft zaterdag en zondag zeven arrestaties verricht in Molenbeek, een buitenwijk van Brussel. De arrestanten worden ervan verdacht nauwe banden te onderhouden met de terroristen die vrijdagnacht voor een bloedbad zorgden in Parijs.

Tenminste één van de opgepakte terroristen was vrijdagnacht zelf in Parijs, zegt de Belgische minister-president Charles Michel. Dat meldt persbureau Reuters. ‘Ik stel vast dat er bijna altijd een link is met Molenbeek, dat is een gigantisch probleem,’ zei Michel over het verband tussen het terrorisme en de wijk in het actualiteitenprogramma De zevende dag.

Terreurniveau

De Belgische autoriteiten geven toe dat ze de situatie in Molenbeek niet onder controle te hebben. Het terreurniveau in België is opgeschroefd van twee naar drie, op een schaal van vier. Michel zei zondag dat de regering extra maatregelen gaat nemen tegen terrorisme. De premier noemde de opvolging van teruggekeerde Syrië-strijders daarbij cruciaal.

De Belgische minister Koen Geens van Justitie constateert dat er een verband is tussen de arrestaties en een auto met Belgische kentekenplaat, die een ooggetuige vrijdagnacht in de buurt van theater Bataclan achterliet.

Kentekenplaat

De auto zou zijn gehuurd van een Fransman die nog in België verbleef. Een dag na het bloedbad zou hij met twee andere inzittenden zijn gearresteerd na een grenscontrole. In de auto is een parkeerticket van Molenbeek gevonden.

Molenbeek is een buitenwijk in Brussel waar veel immigranten uit Turkije en Marokko wonen. In januari werd er al een terroristisch netwerk opgerold in de wijk. De terroristen waren van plan een politieman te ontvoeren en onthoofden, zei minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken eerder deze week.

Veiligheidsexperts zeggen tegen Reuters dat ze België zien als ‘de achilleshiel’ van het islamitische geweld in Europa. Dat zou onder meer komen door de verdeeldheid tussen Franse en Nederlands sprekende Belgen. Ze waarschuwen voor een terroristisch netwerk, waarvan een van de leden achter de bomaanslag in Madrid van 2004 zou hebben gezeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.