Aangiftes tegen Duitse Pegida-leider wegens laster en opruiing

11 november 2015Leestijd: 2 minuten

Tatjana Festerling, mede-leider van de Duitse anti-islambeweging Pegida, is woensdag beschuldigd van laster en opruiing. Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de klachten.

De beschuldigingen gaan over uitspraken die Festerling op Facebook deed. Enkele Duitsers stapten naar het OM, omdat zij de uitspraken zagen als laster en opruiing en zelfs vonden dat Festerling aanzette tot het plegen van misdaden. Volgens de Duitse nieuwssite Metropolico noemden de aanklagers geen specifieke uitspraken.

Op haar website verwijst Festerling naar drie verschillende Facebookgroepen. Festerling plaatst veel berichten op het medium en dat bemoeilijkt het onderzoek: de vraag is of alle berichten zullen worden gecontroleerd. Via de groepen deelt Festerling vooral activiteiten en media-berichten: ze praat nauwelijks over haar eigen standpunten.

Aangiftes

Naar de andere Duitse leider van Pegida, Lutz Bachmann, is eerder ook een onderzoek gestart. Hij wordt eveneens beschuldigd van opruiing via Facebook, waar hij de migranten onder meer ‘vee’ noemde. Dit onderzoek loopt nog.

In Nederland is vorige week Raffie Chohan, lid van Pegida Nederland, aangeklaagd. Zij wordt beschuldigd van discriminatie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Pegida

Pegida krijgt steeds meer aanhangers in Duitsland, vooral in de oprichtingsstad Dresden. Midden oktober kwamen tussen de 15.000 en 20.000 aanhangers bijeen om het eenjarig bestaan van de beweging te vieren.

Er is ook veel kritiek op de beweging. Zo demonstreerden maandag, de verjaardag van Kristallnacht, duizenden mensen in Dresden en München tegen de groep. Ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken haalde hard uit naar de beweging na de moordaanslag op een Duitse politicus.

Duitsland verwacht 1,1 miljoen mensen op te vangen, waarvoor ze ruim 20 miljard euro ter beschikking stelt. De toestroom verloopt niet heel soepel: hij zorgt voor een toename van geweld tegen migranten.