Migratiecrisis: wapenverkoop stijgt in Oostenrijk en Duitsland

09 november 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP/ANP'

De verkoop van handwapens en pepperspray neemt toe in Oostenrijk en Duitsland. Vermoedelijke reden: de enorme stroom van asielzoekers waarmee deze landen te maken hebben.

Het aantal peppersprays dat is verkocht in Duitsland is in de afgelopen twee maanden met 600 procent gestegen, meldt Focus Online maandag.

Terrorisme

Voor het kopen van pepperspray geldt in Duitsland een wachttijd van ongeveer twee maanden.

Fabrikanten en verkopers van pepperspray denken dat de stijging te maken heeft de komst van vele migranten. Dat blijkt ook uit een rondvraag van het ARD Journaal. Duitsers verwachten een stijging van criminaliteit en terrorisme vanwege de migratiecrisis.

Oostenrijk

In Oostenrijk worden naast pepperspray ook shotguns, wapens om hagelpatronen mee af te schieten, verkocht. Voor een hagelgeweer hebben Oostenrijkers geen wapenvergunning nodig. Deze zijn dan ook vrijwel uitverkocht.

Ook proberen meer inwoners van het land een wapenvergunning te krijgen. Cursussen voor het verkrijgen van zo’n vergunning werden om de vijf weken gegeven, nu gebeurt dat wekelijks.

Volgens het Oostenrijkse Oe24 komt het aantal verkochte wapens in Oostenrijk dit jaar een stuk hoger uit dan vorig jaar. Er liggen al zo’n 900.000 wapens thuis bij Oostenrijkers en daar komen dit jaar ruim 70.000 bij. En dat in een land met slechts 8,5 miljoen inwoners.

Een wapenverkoper zegt tegen de nieuwssite dat het vooral vrouwen zijn die zorgen voor een stijging van de verkoop van wapens.