‘Pegida-demonstranten medeverantwoordelijk voor geweld’

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Deelnemers van Pegida-demonstraties zijn medeverantwoordelijk voor misdrijven die worden gepleegd tegen migranten. De Duitse minister Heiko Maas (Justitie) spreekt van een ‘morele verantwoordelijkheid’ als gevolg van de haat die Pegida creëert.

Op de dag dat er in Dresden wederom een demonstratie van de anti-islamitische beweging gepland staat, zegt Maas tegen Bild dat de politie volop aanwezig zal zijn.

‘De politie zal zeer zorgvuldig beoordelen of bij de Pegida-demonstratie strafbare feiten worden gepleegd.’ Als agenten opnieuw ‘opruiende uitingen’ zien of horen, zullen de daders voortaan worden uitgesloten.

Galgen

Geweldsincidenten tegen migranten en opvanglocaties komen in Duitsland geregeld voor. Zondagavond was het opnieuw raak in een onderkomen voor migranten in Lampertheim.

Pegida heeft voor maandagavond opnieuw een demonstratie gepland staan in Dresden. Maas zegt dat demonstranten die geweldsincidenten bejubelen, niet kunnen zeggen dat zij alleen ‘bezorgde burgers’ zijn.

‘Dit zijn allang geen bezorgde burgers meer, die galgen meenemen en racistische herrieschoppers toejuichen.’ De demonstratie verbieden, wil Maas niet.

‘De vrijheid van meningsuiting en verzameling geldt ook voor diegene met hatelijke meningen.’ Bovendien zou volgens de minister van Justitie een verbod op de demonstratie alleen niet genoeg zijn. Het gaat ook om de ‘haat en hetze van Pegida’.

Onderzoek

Vorige week opende het Duitse Openbaar Ministerie een onderzoek naar de toespraak van de Duits-Turkse schrijver Akif Pirinççi, die zich uitliet over de migratieproblematiek. Pirinççi zei dat er ‘natuurlijk andere alternatieven zijn, maar dat de concentratiekampen helaas buiten gebruik zijn’. Daarbij doelde hij niet om de migranten, maar op degenen die kritisch zijn over de asielstroom.

Pirinççi wordt verdacht van opruiing. Op de dag dat het onderzoek naar de toespraak bekend werd, verontschuldigde Pegida zich. Lutz Bachmann, leider van de beweging, zei dat de schrijver een ‘ernstige fout’ had gemaakt. Hij brak de toespraak ook voortijdig af.

Er kwamen vorige week tussen de 15.000 en 20.000 Pegida-aanhangers naar Dresden. Vicekanselier Sigmar Gabriel zei eerder dat Pegida een ‘verzameling gefrustreerde burgers’ is die inmiddels is uitgegroeid tot een plek voor ‘racistische vreemdelingenhaat’.