Migratie: Duitsland houdt zich nu toch aan Dublin-akkoord

10 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het Dublin-akkoord wordt weer leidend voor de Duitse regering. Berlijn stuurt Syriërs terug naar EU-landen waar ze als eerste zijn binnengekomen.

Syriërs worden teruggestuurd naar alle lidstaten van de Europese Unie, behalve Griekenland, meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag.

Uitzondering

Vanwege de enorme migratiestroom besloten de Duitsers zich vanaf augustus even niet te houden aan de afspraken, maar dat is nu dus weer voorbij. De maatregel blijkt vorige maand alweer te zijn ingetrokken.

In het Dublin-akkoord staat dat het land waar vluchtelingen de EU binnenkomen, ook verantwoordelijk is voor de afhandeling van de asielprocedure. Op grond kunnen asielzoekers worden teruggezonden naar het eerste EU-land dat zij betraden.

Maar het is nog maar zeer de vraag of er veel kunnen worden teruggestuurd. Er zijn er namelijk maar weinig die zich bij binnenkomst in de EU in een ander land hebben laten registreren. En bovendien komen de meeste migranten via Turkije aan in EU-lidstaat Griekenland – juist het land waar nu een uitzondering voor wordt gemaakt.

Tocht

De aantallen waren en zijn de afgelopen tijd zo groot, dat landen als Griekenland, Italië en Hongarije flinke moeite hebben om al die mensen op te vangen, te registreren en hun aanvraag af te handelen.

De Zuid-Europeanen zien heel veel migranten binnenkomen, en er ook weer heel veel vertrekken, want nagenoeg  niemand wil er blijven. De tocht wordt vaak voortgezet over de Balkan, verder noordwaarts: naar Zweden, Nederland en vooral Duitsland.

Het was bondskanselier Angela Merkel die begin oktober nog zei dat de Dublin-verordeningen intussen ‘achterhaald‘ zijn. ‘Het was toen goed bedacht, maar nu, in de huidige omstandigheden, blijkt het verouderd, sprak zij tot het Europees Parlement in het Franse Straatsburg.

Groot verzet

Merkel riep op tot een systeem ‘gebaseerd op eerlijkheid en solidariteit’. Zij pleitte voor de eerlijke verdeling van migranten over heel Europa. Merkel, die met eerdere opmerkingen als ‘Wir schaffen das‘ de deur voor migranten naar Duitsland wagenwijd openzette, zegt dat de migrantencrisis niet kan worden opgelost als landen alleen handelen.

Maar de door haar gewenste herverdelingsplannen leidden tot groot verzet in Midden- en Oost-Europa. Landen als Hongarije, Polen en Slowakije (ook wel de Visegrad-landen) genoemd, zitten helemaal niet te wachten op zo’n verplichte verdeling, en verwierpen dan ook het Duitse ‘dictaat’. Ook binnen eigen gelederen is Merkel het mikpunt van kritiek.