Wat kan Duitsland doen tegen onbeheersbare migratiestroom?

03 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De intensivering van de grenscontroles heeft slechts voor een tijdelijke adempauze gezorgd bij de opname van asielzoekers in Duitsland. Welke opties heeft Duitsland nog meer om de massale instroom van migranten te temperen?

Duitsland worstelt met de gevolgen van bondskanselier Angela Merkels royale uitnodiging. De opvangcentra barsten uit hun voegen en de politie kan de vele geweldsincidenten in de centra nauwelijks aan.

Om geweld te voorkomen gaat Duitsland de asielzoekers nu zo veel mogelijk scheiden op basis van etniciteit en religie, maar daarmee is het probleem van de overbevolking in de centra niet verholpen.

De herinvoering van grenscontroles heeft slechts voor een tijdelijke stop gezorgd. Welke opties heeft Duitsland nog meer om de migrantenstroom te beperken zonder dat daarbij Europese regels worden overtreden? Dagblad Die Welt zet er dit weekend drie op een rij:

  • Transitzones bij de grens: net als op luchthavens moeten er ook bij de natuurlijke grenzen ‘transitzones’ worden ingericht waar migranten zich moeten melden. In deze transitzones wordt bepaald of de asielaanvraag van migranten enige kans van slagen heeft. Wie uit een veilig land komt, zoals Albanië of Kosovo, wordt teruggestuurd. Omdat deze transitzone officieel geen Duits grondgebied is, heeft de migrant geen recht op een asielaanvraag in Duitsland.
    Eerder werd dit plan door de politiek van tafel geveegd, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken zou het plan vanwege de noodsituatie alsnog willen uitvoeren. Regeringspartij SPD is kritisch en vraagt zich af hoe groot die transitzones wel niet moeten zijn. Zo groot als een voetbalstadion?
  • Alle migranten bij de grens tegenhouden: Op tafel van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU) ligt al een tijdje een omstreden plan: het plan om alle migranten bij de grens tegen te houden. Hierbij wordt de Dublin-verordening weer gerespecteerd en worden migranten teruggestuurd naar het land waar zij hun eerste asielaanvraag deden.
    Volgens Duits recht heeft slechts 2 procent van alle binnenkomende migranten recht op asiel. Als dit plan volgens de Duitse grondwet wordt uitgevoerd, wordt 98 procent dus aan de grens teruggestuurd. Daarmee gaat Duitsland Hongarije achterna terwijl het juist zo veel kritiek op dat land heeft. Deze maatregel staat volledig haaks op de woorden van bondskanselier Merkel die eerder juist zei dat alle Syrische vluchtelingen welkom zijn. De kans dat dit plan wordt uitgevoerd, is dan ook niet groot.
  • Alle grenzen dicht: De Beierse deelstaatminister Markus Söder (CSU) zei onlangs ‘muren langs de grens’ niet uit te sluiten. Grenscontroles kunnen zo ‘effectiever’ worden uitgevoerd, vindt de minister.
    Beieren voert al langer een strenger grensbeleid waarmee er volgens de ‘schepnet-methode’ controles worden uitgevoerd. Maar het volledig afsluiten van de grenzen gaat zelfs de Beierse premier Horst Seehofer te ver. Een nieuwe muur rondom Duitsland? Daar wil geen Duitse politicus de vingers aan branden.