In Duitse opvangcentra worden christenen en moslims gescheiden

28 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

Om geweld te voorkomen, moeten asielzoekers met botsende religie en etniciteit gescheiden van elkaar worden gehouden in Duitse opvangcentra. In sommige deelstaten gebeurt dit al.

De komst van honderdduizenden migranten bezorgt de Duitse politie handenvol werk. ‘De absolute grens van wat de politie aankan, is bereikt,’ zegt politiechef Jörg Radek tegen Die Welt.

Orde houden

Dag en nacht zijn ze bezig met het registreren van nieuwe asielzoekers, orde houden in de asielzoekerscentra en bij de vele demonstraties die worden gehouden naar aanleiding van de migrantenstroom.

Vooral het orde houden in de opvanglocaties bezorgt de politie veel werk. ‘Wanneer er 4.000 mensen in een opvang zitten waar eigenlijk maar 750 plaatsen zijn dan leidt dat tot confrontaties waarbij zelfs de gang naar het toilet tot handgemeen leidt,’ zegt Radek.

Scheiden van religies

De politieman wil dan ook dat er meer wordt gedaan om geweldsuitbarstingen te voorkomen. ‘Het onderbrengen van personen op basis van religies lijkt mij absoluut zinvol,’ zegt Radek. Hij doelt daarbij vooral op het scheiden van christenen en moslims.

De krant Welt am Sonntag schreef dit weekend over meerdere incidenten waarbij christenen, Jezidi’s en andere bevolkingsgroepen werden aangevallen door moslims.

Sommige asielzoekerscentra zagen zich genoodzaakt om private beveiligingsbedrijven in te huren. Maar ook dit is geen onverdeeld succes. Zo klagen bewoners over partijdig optreden van beveiligingspersoneel met een islamitische achtergrond.

Vechpartij

In sommige deelstaten is men al begonnen met het scheiden van de verschillende migrantengroepen. Zo worden in Thüringen migranten nu in opvangcentra geplaatst op basis van hun achtergrond. Aanleiding voor dit beleid was een massale vechtpartij in een asielzoekerscentrum in Suhl.

Ook in Beieren proberen autoriteiten bij de plaatsing van asielzoekers potentiële conflicten zo veel mogelijk te voorkomen. ‘We proberen bijvoorbeeld families zo veel mogelijk bij elkaar onder te brengen,’ zegt deelstaatminister Emilia Müller. ‘Bij het onderbrengen van asielzoekers nemen we ook etnische en religieuze achtergrond mee in onze overwegingen’.

Albanezen

In Beieren wordt ook een andere selectie gemaakt. Zo worden asielzoekers ook ingedeeld op ‘kansarm’ en ‘kansrijk’. Zo verblijven in een oude legerkazerne nabij Manching, op een uurtje rijden van München, honderden ‘kansarme’ Albanezen en Kosovaren die met een versnelde procedure terug naar huis worden gestuurd.

Deze indeling helpt overigens niet direct bij het terugdringen van conflicten. Er worden herhaaldelijk incidenten gemeld rond gewelddadige groepen Albanezen in asielzoekerscentra. Zo raakte afgelopen zondag in Kassel een groep Albanezen slaags met Pakistanen. Ook hier moest de politie ingrijpen. Er vielen meerdere gewonden.

De incidenten laten de schaduwzijde zien van het door Angela Merkel ingestoken ruimhartige asielbeleid. De Duitse president Joachim Gauck probeerde de door Merkel aangerichte schade zondag iets te herstellen door op televisie te zeggen dat er een grens zit aan het aantal migranten dat Duitsland kan opnemen. ‘We willen helpen. We hebben een groot hart. Maar er is een grens aan wat we kunnen doen.’