Albanezen willen met kansloze asielaanvraag ‘statement’ maken

23 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

Duitsland is hard bezig om de vele asielzoekers uit landen als Albanië en Kosovo versneld het land uit te zetten. Maar de Albanezen willen met hun ‘kansloze’ asielaanvraag juist een statement maken, zeggen ze.

‘Het is bij ons geen oorlog zoals in Syrië, maar we hebben het wel heel slecht,’ zegt de 23-jarige Blerim. Begin augustus vertrok hij samen met een vriend vanuit Albanië naar Duitsland. Hij meldde zich bij de immigratiedienst waarna hij begin september naar de voormalige legerkazerne nabij Manching en Ingolstadt werd gestuurd. Tegen beter weten in wacht hij hier zijn asielaanvraag af.

Statement

‘Ik weet dat het zinloos is om asiel aan te vragen op economische gronden, 99 procent wordt afgewezen. Maar hiermee willen we laten zien hoe de situatie is in Albanië. De economie is heel slecht, ik kan moeilijk werk vinden. Bovendien zijn onze politici corrupt dus heb ik weinig hoop dat de situatie snel zal veranderen.’

Nu de asielaanvragen in Duitsland blijven toenemen, zit het land met de vele ‘kansloze’ asielaanvragen in de maag. Duitsland heeft een lijst met ‘veilige landen’ opgesteld om het uitzetproces te versnellen. Ook Albanië en Kosovo staan op deze lijst. Inwoners van deze landen worden in aparte centra zoals de legerkazerne nabij Manching geplaatst. Duitsland maakt zo onderscheid tussen asielzoekers met grote kans op succes, bijvoorbeeld Syriërs, en migranten met geringe kans op asiel, zoals Albanezen. Ook de voorzieningen en vergoedingen voor asielzoekers met kleine kans op verblijf in Duitsland werden versoberd.

Hypocriet

Blerim en zijn vriend Aryan vinden het gedrag van Duitsland hypocriet: ‘Angela Merkel bracht een tijd geleden een bezoek aan Albanië. Ze zei toen dat Duitsland de Albanese werkmannen hard nodig heeft. Maar nu we hier zijn, worden we teruggestuurd. Hoe kunnen we hier in Duitsland aan de slag gaan dan?’

De Albanese oppositieleider Lulzim Basha vindt het een schande dat er zo veel Albanezen naar het buitenland trekken om asiel aan te vragen. ‘Na Syrië en Afghanistan zijn Albanezen de derde groep asielzoekers in Europa,’ schrijft hij op zijn Facebookpagina. Dit is volgens Basha dankzij ‘de prestaties’ van de Albanese regering. ‘De Albanezen worden steeds armer, de regering steeds rijker’.

Niks te klagen

Voor Blerim en Aryan zit er hoe dan ook niets anders op dan terug te keren naar dat ‘arme Albanië’. Ze verwachten dat ze spoedig door Duitsland zullen worden teruggestuurd. Tot die tijd genieten ze nog even van hun verblijf in Manching.

‘De voorzieningen hier zijn geweldig. Er zijn koks die voor ons koken, het eten is goed. We kunnen tafeltennissen en voetballen. Wanneer we willen, mogen we uit het kamp. Het enige nadeel is dat er geen internet is hier, en het is nogal afgelegen. Maar wie van het platteland houdt, heeft het hier prima naar zijn zin!’