buitenland

Zo willen Oost-Europese landen de vluchtelingencrisis aanpakken

03 september 2015Leestijd: 2 minuten

Duitsland roept EU-lidstaten op meer vluchtelingen op te nemen, maar landen in Oost-Europa worden al overspoeld. De premiers van Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië verzamelen vrijdag in Praag om een gezamenlijke aanpak te bespreken.

De vier EU-lidstaten zijn uitgesproken negatief over het idee van bondskanselier Angela Merkel om vluchtelingen over de Europese Unie te verdelen. ‘Dit zijn katholieke landen waar totaal geen draagvlak is voor de komst van honderdduizenden vooral islamitische vluchtelingen,’ zegt László Marácz, professor Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, tegen Elsevier.nl. ‘Bovendien hebben ze al hun eigen problemen, met zwakke economieën en hoge jeugdwerkloosheid.’

Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië worden, tot frustratie van de bevolkingen daar, nu al overspoeld door vluchtelingen. ‘Daarom voorspel ik je: als de plannen van Merkel doorgaan krijgen extreem-nationalisten in die landen de wind in de zeilen,’ legt Marácz uit.

Schengen

De Oost-Europese landen zullen vrijdag vooral aandringen om de bestaande Europese regels daadwerkelijk na te leven. ‘Toen Merkel zei dat alle Syrische vluchtelingen welkom zijn, negeerde ze eigenlijk het Schengen-verdrag en het verdrag van Dublin,’ zegt Marácz.

Hoewel veel vluchtelingen zonder ID reizen, worden ze niet meer aan alle Europese buitengrenzen ondervraagd of geregistreerd. ‘En dus gaan de Visegrad-landen (de alliantie van Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië, red.) nu aan Duitsland vragen: willen jullie je eigenlijk wel houden aan de Europese regelgeving?’

Steun

De vluchtelingencrisis is het zoveelste thema waar in Europa geen eenheid blijkt. Marácz: ‘De centrale vraag is: Wie vertegenwoordigt het echte Europa? Zijn dat Duitse en Franse politici die vluchtelingen oproepen hier naartoe te komen, of zijn het de landen in Centraal Europa die willen dat men zich aan de de Schengen-regels houdt om instabiliteit in de Unie te voorkomen?’

Vooralsnog lijken landen als Engeland, Bulgarije, Slovenië en de Baltische Staten het met de Oost-Europese coalitie eens te zijn. ‘Het zal lastig worden voor Merkel om haar wil op te leggen aan Europa,’ voorspelt Marácz. Op 14 september wordt opnieuw een EU-vluchtelingentop gehouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.