buitenland

‘Migratiecrisis helpt Britten bij campagne over EU’

23 september 2015Leestijd: 2 minuten

De migratiecrisis waar de Europese Unie mee te maken heeft, helpt de campagne van de Britten om het vrije verkeer van personen binnen de Unie te reguleren. Premier David Cameron zal dat woensdag duidelijk maken aan zijn collega’s in Brussel.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zei dat dinsdagavond voorafgaand aan de top, die voor een groot deel in het teken staat van de migratiecrisis, meldt The Guardian.

Migratiecrisis

Premier Cameron probeert in aanloop naar het Britse referendum over het EU-lidmaatschap, opnieuw te onderhandelen over de positie van zijn land binnen de Unie. Hammond zegt dat de migratiecrisis de zaak van de Britten versterkt.

Vooral de weerstand van Midden- en Oost-Europese landen om migranten uit het Midden-Oosten op te nemen, zou het makkelijker maken voor de regering in Londen om het vrije verkeer van personen ter discussie te stellen.

De meeste EU-migranten in Groot-Brittannië komen uit deze nieuwe lidstaten. ‘Opvallend is dat sommige landen die verregaande meningen hebben over immigratie, degene zijn die het vrije verkeer intern niet willen aanpassen.’

Volgens Hammond laat de migratiecrisis zien met welke problemen de Unie te maken heeft: ‘Die hebben direct te maken met de problemen die wij aankaarten in ons voorstel voor heronderhandeling.’

Cameron sprak voorafgaand aan de top nog met de Franse president François Hollande over zijn plannen voor heronderhandeling van de Britse positie in de Unie. Hollande ziet weinig in de voorstellen van Cameron.

Verdeling

Regeringsleiders en staatshoofden van 28 lidstaten van de Europese Unie praten woensdag in Brussel over de migratiecrisis. Asielministers werden het dinsdag al eens over de herverdeling van migranten over de lidstaten, ondanks de aanhoudende weerstaand van Midden- en Oost-Europese landen. Een meerderheid van de landen is voor de verplichte verdeling van 120.000 migranten.

Het is de bedoeling dat de regeringsleiders oplossingen aandragen voor de meer structurele oorzaken van de crisis. Zo moet de opvang in de regio – Turkije, Jordanië en Libanon – worden verbeterd.

Ook moet er een nauwere samenwerking komen voor landen in de Balkan en moeten migranten die geen recht hebben op asiel worden teruggestuurd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.