Hongarije: ‘Economische migranten worden teruggestuurd’

02 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Hongarije gaat gebukt onder de migrantencrisis. Het land zegt vanaf nu alle migranten te gaan registreren en degenen die uit economische overwegingen het land binnenkomen, terug te sturen naar waar ze vandaan komen.

Dit zegt de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto tegen persbureau Reuters. Hij wil de migranten allemaal registreren en degenen bij wie blijkt dat ze economische motieven hebben, terugsturen naar het land van waar ze Hongarije betraden.

Geen economische migranten

‘We zijn van plan ze allemaal te registreren, ook migranten die al eerder via een ander EU-land zijn binnengekomen,’ aldus Szijjarto. ‘We kunnen geen onderdak bieden aan economische migranten, we kunnen die last niet aan, dus zij worden teruggestuurd naar waar ze vandaan komen.’

Intussen gaan de protesten van migranten bij het Keleti-station in Boedapest onverminderd door. De migranten worden verhinderd om daar op de trein te stappen en door te reizen naar West-Europa, voornamelijk Duitsland en Oostenrijk.

Treinkaartje

De tweede protestdag lijkt veel op de eerste: migranten scanderen de woorden ‘vrijheid, vrijheid’ en ‘Duitsland, Duitsland’. Er staan meer dan 2000 migranten te wachten buiten het station. Alleen Hongaren en buitenlanders met een geldig paspoort mogen het station in.

Dinsdag werd het station korte tijd voor iedereen afgesloten: later mochten normale forenzen het station weer in. Dit tot grote ergernis van de migranten, die met luidruchtige protesten eisen op de trein te mogen stappen.

Eerder kon de Hongaarse politie de enorme toestroom van migranten bij het station niet aan en stond de migranten noodgedwongen toe om door te reizen. Nu staat er bewaking voor de ingang van het station.

De Hongaren geven aan zich aan de EU-regels te willen houden en niet van plan te zijn het station open te stellen voor migranten zonder geldige reisdocumenten. ‘Een treinkaartje prevaleert niet over EU-wetgeving,’ aldus een woordvoerder van de Hongaarse regering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.