buitenland

Gaat het barre winterweer migrantenstroom temperen?

30 september 2015Leestijd: 3 minuten

Nu de Europese herfst zijn intrede heeft gedaan, wordt de reis naar en door Europa voor irreguliere migranten steeds onaangenamer. De vraag is of zij zich door het barre winterweer zullen laten tegenhouden.

Het aantal migranten dat vorige week naar Nederland kwam, daalde plotseling flink ten opzichte van de week ervoor. Daarmee kwam (voorlopig) een einde aan een periode waarin de aantallen bleven stijgen.

Het weer

‘Misschien komt het door het weer,’ opperde staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) voorzichtig. Waar migranten enkele weken geleden nog bij zomerse temperaturen de reis door Europa aflegden, begint het nu toch flink kouder te worden. Het zou kunnen zijn dat er onder de grote groepen migranten in Libanon, Jordanië en Turkije toch minder animo is om de reis naar Europa af te leggen nu het weer slechter wordt.

Dijkhoff wilde zich niet aan (weers-)voorspellingen wagen. ‘Om een tendens te zien, moet er over meerdere weken worden gekeken,’ zei hij. Bovendien zou de plotselinge stop ook te maken kunnen hebben met het sluiten van de grenzen door Hongarije.

Geen voorspellingen

Ook VluchtelingenWerk Nederland durft geen voorspellingen uit te spreken, omdat die, volgens woordvoerder Martijn van der Linden, ‘vaak door de werkelijkheid worden ingehaald’.

Wel kan volgens de vluchtelingenorganisatie in algemene zin worden gezegd dat migratiestromen in de winter doorgaans afzwakken.

Cijfers

Cijfers uit voorgaande jaren laten dat ook zien. Vorig jaar kwamen in de zomermaanden juli tot en met september in totaal 112.518 mensen op irreguliere wijze Europa binnen.

In de wintermaanden oktober tot en met december lag dat aantal op 80.109 en in januari tot en met maart dit jaar op 62.385. Vooral de route over zee wordt in de wintermaanden vaker gemeden. Afgelopen winter waren er ongeveer de helft minder ‘bootmigranten’ dan in de zomer. De invloed van het seizoen is bij irreguliere migratie over land en door de lucht daarentegen een stuk kleiner.

Geen vergelijkingen

Volgens VluchtelingenWerk zijn de cijfers van vorige jaren moeilijk vergelijkbaar met de huidige situatie, omdat er nu een andere route wordt gekozen.

‘Vorig jaar kwamen vluchtelingen vooral met de boot vanuit Noord-Afrika naar Italië, terwijl ze nu vanuit Turkije naar Griekenland gaan,’ zegt Van der Linden. ‘Dat levert andere variabelen op. Zo is de zeeroute van Turkije naar Griekenland een stuk korter’. Uit cijfers blijkt dat de Oostelijk-Mediterrane route, dus van Turkije naar Griekenland en van Turkije naar Bulgarije, wel flink minder werd gebruikt in de winter vorig jaar, maar omdat het nu om veel grotere aantallen gaat, is ook die vergelijking lastig te maken. Bovendien nam het aantal migranten dat over land van Turkije naar Griekenland trok in de wintermaanden juist weer toe.

Gezinshereniging

Tot slot moet worden gezegd dat lang niet alle migranten die Nederland bereiken dit doen na een lange reis door Europa. Omdat vluchtelingen recht hebben op gezinshereniging, zullen de komende maanden ook veel ‘nareizigers’ naar Nederland komen.

Die komen in de meeste gevallen vanuit Turkije naar Nederland gevlogen. En vliegtuigen, enkele extreme situaties uitgezonderd, laten zich niet door slecht weer tegenhouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.