buitenland

Amerika wil meer vluchtelingen opnemen na gesprek met Duitsland

21 september 2015Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten gaan het aantal vluchtelingen dat ze opnemen met 15.000 per jaar verhogen. Dat komt neer op een totaalaantal van 100.000 in 2017.

Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na een gesprek met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier, meldt persbureau Reuters.

Extra geld

‘Er is hoge nood en wij zijn vastberaden te helpen,’ aldus Kerry. Hij zei niet of het alleen om Syrische vluchtelingen gaat. De Amerikaanse president Barack Obama beloofde eerder al het aantal Syrische vluchtelingen op te hogen naar 100.000. Het is nog steeds slechts een fractie van de aantallen die Europa binnenstromen. Volgens Kerry wil Amerika nog meer asielzoekers opnemen, maar is er extra geld nodig om personeel aan te nemen om alle aanvragen te nemen.

De meeste Republikeinen zitten niet te springen om meer migranten en vrezen het gevaar dat terroristen onder de vluchteingen het land binnen zullen komen. De Verenigde Staten scherpten het vluchtelingenbeleid aan na de 9/11-aanslagen en hanteren sindsdien veel strengere eisen voor vluchtelingen.

Oorlog

Verder zei Kerry binnenkort in gesprek te willen gaan met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de Iraanse minister Mohammad Javad Zarif om te bespreken hoe de landen kunnen samenwerken om het conflict in Syrië te beëindigen.

Zowel Rusland als Iran steunen de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) onder leiding van Amerika dat over het algemeen niet doet. Kerry wil met de twee landen praten om te zien of zij Assad kunnen overtuigen ‘de oorlog te stoppen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.