buitenland

Vierde moord islam-criticus tekenend voor situatie Bangladesh

07 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

In Bangladesh is een blogger om het leven gebracht omdat hij kritiek uitte op de islam. Het slachtoffer heet Niloy Neel, hij werd neergestoken in de hoofdstad Dhaka.

Neel is niet de eerste criticus van de islam die is vermoord. Dit jaar werden er al vier bloggers gedood nadat zij zich negatief uitlieten over islamitische opvattingen.

Eind februari van dit jaar werd Amerikaans-Bengalese blogger Avijit Roy neergestoken op een universiteit in Dhaka. Roy publiceerde meerdere artikelen waarin hij kritisch schreef over de strenge islamitische sharia-wetgeving.

Seculiere opvattingen

Een maand later kwam Wahiqur Rahman om het leven. Ook hij schreef blogartikelen over zijn seculiere denkbeelden. De schrijver kwam werd door twee islamitische studenten neergestoken. Zij wachtten hem op bij zijn huis.

Ananta Bijoy Das was de derde auteur die zijn publicaties moest bekopen met de dood. In mei werd de blogger aangevallen toen hij zich liet vervoeren door een riksja (een Aziatisch vervoersmiddel). Bijoy Das werd neergestoken door vier gewapende mannen en stierf ter plekke.

Lijst met ‘atheïsten’

In 2013 stelden verschillende islamitische groeperingen een lijst met 84 ‘atheïstische bloggers’ op. Deze lijst is wereldwijd verspreid en werd aan de Bengaalse regering voorgelegd om de bloggers te laten arresteren op basis van godslastering.

Alle vier de namen van de omgekomen bloggers prijkten op de lijst. Samenstellers van de lijst lieten aan BBC weten dat zij geen idee hebben wie er achter de moorden op het viertal zit.

De islamitische groeperingen schaarden alle 84 bloggers onder de noemer ‘atheïsten’. In werkelijkheid is atheïsme niet de gemeenschappelijke factor van de groep.

Wat zij wel gemeen hebben, is dat ze allemaal deel uitmaken van een in 2013 opgerichte beweging die opkomt voor een striktere scheiding tussen kerk en staat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.