buitenland

Vermist vliegtuig neergestort, dorpelingen zagen crash

16 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Het vliegtuig van Trigana Air Service dat zondag contact verloor met de luchtverkeersleiding is neergestort. Het toestel met 54 inzittenden is gecrasht in Oksibil, een district in de provincie Papoea. Of er overlevenden zijn, is nog onduidelijk.

Luchtvaartmaatschappij Trigana Air maakte zondagmiddag bekend dat dorpelingen het toestel hebben zien neerstorten. Dat bericht kwam nadat de Indonesische autoriteiten de zoekactie staakten omdat het donker werd en vanwege het slechte weer.

Noodoproep

Het vliegtuig was onderweg van provinciehoofdstad Jayapura naar het zuidelijke Oksibil. Twintig minuten voordat het toestel zou landen, verloor de luchtverkeersleiding contact. Wat de reden daarvoor is, is onduidelijk. De piloten hebben geen noodoproep gedaan.

Het gecrashte toestel is een propellervliegtuig ATR 42-300, met 44 volwassen passagiers, vijf kinderen en vijf bemanningsleden aan boord. De reis duurt normaal gesproken 50 minuten.

Een onderzoeksteam probeert het gebied van de crash te bereiken om zo meer informatie te verzamelen over eventuele overlevenden en wat de oorzaak is van het ongeluk.

Mogelijk heeft het slechte weer wat te maken met de crash. Toen het vliegtuig vertrok, was het weer goed en helder maar later waren er onweersbuien.

Veiligheid

Het gebied in het oosten van Indonesië is dichtbebost met tropisch woud en bergachtig. Transport over land is er vaak niet mogelijk.

Over luchtvaart in Indonesië is regelmatig wat te doen vanwege een gebrek aan veiligheid. Dit is dan ook niet het eerste ongeluk met een vliegtuig van Trigana Air. De luchtvaartmaatschappij heeft sinds de oprichting in 1991 te maken gehad met veertien serieuze incidenten.

Trigana Air staat in de Europese Unie op de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.