buitenland

Nieuwe antiterreurwet Egypte: dit zijn de hoofdpunten

17 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft een nieuwe antiterreurwet getekend, waarmee de regering nog meer macht naar zich toetrekt.

Een autobom in juli waarbij 35 doden vielen, was de aanleiding voor de strengere regelgeving. Elsevier.nl zet de vijf belangrijkste punten op een rij.

1. In de nieuwe wet staat dat er speciale rechtbanken worden opgericht in Egypte voor terrorismezaken.

2. Politie en het leger mogen meer geweld gebruiken tegen terroristen. Egyptische burgers die ‘aanzetten tot geweld’ krijgen een gevangenisstraf van vijf tot zeven jaar. Aanzetten tot geweld betekent ‘het bevorderen van ideeën die pleiten voor geweld, bijvoorbeeld door een website te lanceren’.

3. Op het financieren van een terroristische groepering staat een levenslange gevangenisstraf. In Egypte is dat 25 jaar. Wie zich aansluit bij een terreurgroep, moet tien jaar lang de cel in.

4. Degene die een terroristische groepering opricht op leidt, riskeert de doodstraf of een levenslang gevangenschap.

5. Het meest opmerkelijke van de nieuwe wet is de inperking van persvrijheid. Journalisten die cijfers publiceren over een aanslag die afwijken van de informatie van autoriteiten, krijgen een geldboete van minimaal 200.000 en maximaal 500.000 Egyptische pond (tussen de 23.000 en 58.000 euro).

Groeiende kloof

De kloof tussen de uitvoerende en de controlerende macht zal steeds verder toenemen volgens Dalia Fahmy, hoogleraar aan de Long Island University. Fahmy zegt tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera dat alle media ‘die het nationale verhaal tarten, een boete krijgen’.

‘De wet is in Egypte een systeem dat de staat beschermt en niet de burgers. De autoriteiten krijgen steeds meer macht.’

In de oude wetgeving kregen journalisten die de regels overtraden een celstraf. Dat gebeurde vorig jaar 685 keer volgens het Committee to Protect Journalists. Momenteel zitten er achttien journalisten vast, dat aantal is nog nooit zo hoog geweest in Egypte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.