buitenland

Britse politici moeten het ontgelden in Clinton-mails

03 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Er komt steeds meer inhoud vrij van de e-mailwisselingen van Hillary Clinton. Geopenbaarde e-mails van de Amerikaanse presidentskandidaat schetsen een niet al te fraai beeld van Britse bewindslieden.

Nadat bekend werd dat Clinton tijdens haar ambtsperiode als minister van Buitenlandse Zaken haar privé e-mailadres gebruikte voor werkdoeleinden, doet het Amerikaanse ministerie onderzoek naar de inhoud van de mails.

Mailwisselingen tussen Clinton en Sidney Blumenthal, haar vertrouweling en voormalig adviseur van Bill Clinton, schetsen een pijnlijk beeld van een aantal Britse politici.

Aristocratisch

Zo noemt Blumenthal, die mede verantwoordelijk was voor de voorbereiding van Clinton op vergaderingen met buitenlandse politici, de Britse premier David Cameron ‘onzeker, onervaren en over het algemeen niet toegewijd’, schrijft The Times. In 2009 zou Blumenthal ook een mail hebben gestuurd, waarin hij een toekomstig premierschap van Cameron als rampscenario omschreef.

‘Een regering onder Cameron zou aristocratisch en elitair zijn en volledig in contrast staan met het streven naar zijn klasseloze perspectief van de kruideniersdochter Margaret Thatcher’. Cameron staat bekend als een bewonderaar van de Britse oud-premier. Ook van Boris Johnson lijkt Blumenthal geen hoge pet op te hebben. Hij noemt de burgemeester van Londen een ‘conservatieve clown’.

Gemakzucht

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken doet nog onderzoek naar de ongeveer 44.000 pagina’s aan e-mails van Clinton. Zij zelf gaf eerder aan het ‘handiger’ te hebben gevonden om slechts één adres te gebruiken. Het had volgens haar allemaal te maken met gemakzucht. Het gebruik van haar privé e-mailadres kwam aan het licht door een onderzoek van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Een commissie wilde de correspondentie over de fatale aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012 onderzoeken, maar kon in de officiële archieven geen e-mails van haar terugvinden. Een deel van de Benghazi-mails is inmiddels al gepubliceerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.