buitenland

Australische aanpak mensensmokkel werpt vruchten af

06 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Australië heeft sinds het begin van het strenge vluchtelingenbeleid meer dan 600 asielzoekers terug de zee op gestuurd. In het afgelopen jaar is er geen enkele keer een succesvolle smokkeloperatie geweest in het land.

Dat heeft de Australische minister van Immigratie Peter Dutton donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

De uitspraak is opmerkelijk, omdat de Australische regering normaal gesproken vrij gesloten is over cijfers over bootvluchtelingen en smokkeloperaties. Sinds december 2013 voert Australië een zeer streng immigratiebeleid, waarbij asielzoekers die het land per boot bereiken onmiddellijk terug de zee op worden gestuurd.

Essentieel

‘We vieren vandaag dat er in het afgelopen jaar niet één mensensmokkeloperatie naar Australië succesvol was, en dat we in de afgelopen 18 maanden 20 boten hebben teruggestuurd en 633 mensen hebben verhinderd ons land illegaal te bereiken,’ zei Dutton.

Dutton vindt het essentieel dat er geen enkele boot het land kan bereiken: als er 20 boten succesvol waren aangekomen, zouden er 2000 hebben gevolgd, aldus Dutton. Ter vergelijking: tussen 2007 en 2013, het jaar dat het strenge beleid werd geïntroduceerd, kwamen er ongeveer 50.000 vluchtelingen binnen op meer dan 800 boten.

Cambodja

De boten met vluchtelingen worden zo mogelijk naar Indonesië gestuurd en, wanneer dit niet lukt, naar asielzoekerscentra in Papua Nieuw-Guinea en op het eiland Nauru, waar asielzoekers voor langere tijd kunnen verblijven.

Asielzoekers die daar verblijven krijgen ook de mogelijkheid om, met zakgeld en vliegticket op kosten van de Australische regering, naar Cambodja te vertrekken om zich daar te settelen. Hoe dan ook, het Australische vasteland komen ze niet op.

Het beleid van Australië wordt door de Verenigde Naties en mensenrechtenactivisten bekritiseerd, maar volgens premier Tony Abbott is dit de enige manier om massale verdrinkingen op zee te voorkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.