buitenland

Algoritme moet ‘voorspelbaarheid’ van IS blootleggen

07 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse onderzoekers gebruiken steeds vaker vormen van kunstmatige intelligentie om strategische tactieken van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te kunnen vaststellen. Op basis van data-analyse kunnen een aantal conclusies worden getrokken over de modus operandi van de extremisten.

De onderzoekers van de Arizona State University presenteren volgende week hun onderzoeksrapport, maar onthullen alvast een aantal conclusies.

Geïmproviseerde explosieven

Ze maakten gebruik van een algoritmisch systeem dat 2.200 IS-incidenten in Irak uit de tweede helft van 2014 analyseerde. Een van de voornaamste conclusies waren de opvallende pieken en dalen in het gebruik van zelfgemaakte of ‘geïmproviseerde’ explosieven, zoals bomgordels en bermbommen.

Volgens Paulo Shakarian, een van de onderzoekers en een voormalige officier bij het Amerikaanse leger, groeit het gebruik van geïmproviseerde explosieven kort na luchtaanvallen door de internationale coalitie.

‘Wanneer ze veel luchtaanvallen ondergaan, ruilen ze grootschalige operaties in voor het gebruik van zelfgemaakte explosieven,’ zegt Shakarian tegen BBC. ‘We vermoeden dat ze dit doen omdat ze willen voorkomen dat het Irakese leger versterking stuurt vanuit Bagdad,’ aldus de onderzoeker, die zelf in 2006 in Irak gestationeerd was.

Een andere opvallende conclusie van de onderzoekers is dat het aantal ‘arrestaties’ door IS drastisch toeneemt, kort na de luchtaanvallen. Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat ze agenten van de Syrische inlichtingendiensten willen opsporen die hebben meegeholpen aan het plannen van de aanvallen.

Voorspelbaar

Volgens de onderzoekers opereert IS ‘veel complexer en dynamischer’ dan een leger of eerdere extremistische groeperingen in Irak. Ze denken dan ook dat computeranalyse veel inzicht kan bieden in de manier waarop de terreurbeweging te werk gaat.

Volgens Noel Sharkey, computerdeskundige van de Universiteit van Sheffield, zou data-analyse toekomstige aanvallen van IS kunnen voorspellen. ‘Het lijkt erop dat er toch een zeker voorspelbaarheid achter hun aanvallen zit,’ zegt hij. Het enige probleem is volgens hem uiteraard dat de terroristen hun strategie onmiddellijk kunnen veranderen, wanneer ze vermoeden dat het leger of de coalitie inspeelt op hun patronen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.