buitenland

Met deze hervormingen heeft Griekse parlement ingestemd

23 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Met dank aan de oppositie is de het de Griekse premier Alexis Tsipras opnieuw gelukt een pakket hervormingen door het parlement in Athene te loodsen. Deze zijn noodzakelijk voor de onderhandelingen over het derde noodpakket.

Van de parlementariërs stemden 230 voor de hervormingen en 63 tegen. Vijf parlementariërs onthielden zich van stemming. Het duurde tot 04.00 uur (lokale tijd) voordat de stemming rond was.

Onder de tegenstemmers waren 31 leden van premier Tsipras’ Syriza-partij. Dit zijn minder tegenstemmers van de regeringspartij dan bij de maatregelen die vorige week door het parlement moesten worden geloodst.

Hervormingen

Maar waar stemden de parlementariërs afgelopen nacht precies over? Het gaat om drie hervormingen:

  • Civiele rechtszaken moeten sneller worden afgehandeld, zodat het minder geld kost.
  • Het geld van spaarders moet tot 100.000 euro veilig worden gesteld.
  • Regels die ervoor zorgen dat niet langer de belastingbetalers opdraaien voor problemen als Griekse banken omvallen. Eerst moeten aandeelhouders en schuldeisers betalen.

Pensioen

Andere maatregelen die Griekenland nog moet doorvoeren, zijn doorgeschoven naar augustus. Het gaat onder meer om het beëindigen van de mogelijkheid voor een vervroegd pensioen en het verhogen van belastingen voor boeren.

Vorige week stemde het parlement in met een verhoging van het btw-tarief naar 23 procent onder meer op eten. Het snelle doorvoeren van al deze maatregelen moet het vertrouwen van de Europese geldschieters in Griekenland herstellen.

Nu het parlement akkoord is gegaan met deze maatregelen, kan er in Brussel serieus worden onderhandeld over het nieuwe noodpakket van Griekenland, dat zo’n 86 miljard euro bedraagt. Griekenland heeft al een overbruggingskrediet geleend van 7,16 miljard euro, waardoor het land de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds kon betalen.

Niet alle Grieken zijn blij dat het parlement voor de hervormingen heeft gestemd. In Athene gingen duizenden Grieken de straat op om te demonstreren. Op bepaalde plekken ging het er gewelddadig aan toe.

Demonstraties tegen de hervormingen in Griekenland (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.