buitenland

EU-top Griekenland: dit gebeurde afgelopen nacht in Brussel

13 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Regeringsleiders op de speciale EU-top in Brussel buigen zich over een compromisvoorstel voor Griekenland. De top is tijdelijk onderbroken voor ‘finale consultaties’.

Het marathonoverleg werd afgelopen nacht ruim 4,5 uur geschorst, maakte voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad bekend. Hij zei eerder al dat hij wil door gaan met vergaderen tot er een akkoord is bereikt.

Compromis

Regeringsleiders van de Europese Unie begonnen zondag 16.00 uur met de onderhandelingen. De top werd eerder al even geschorst, zodat staatshoofden en regeringsleiders de mogelijkheid hadden in onderlinge gesprekken tot een compromis te komen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zat samen met president François Hollande en premier Alexis Tsipras van Griekenland aan tafel. Merkel zou zich hard hebben opgesteld, terwijl Hollande soepeler was.

Na de schorsing van 4,5 uur lag er een compromisvoorstel op tafel, maar de Grieken zouden nog dwarsliggen op twee punten:

  • Athene wil geen gedwongen privatisering van staatseigendom tot 50 miljard euro onder Europees toezicht
  • Tsipras verzet zich tegen een rol van het Internationaal Monetair Fonds

Lenen

Zoals het er naar uitziet lenen de Grieken, als er een akkoord wordt bereikt, tussen de 80 en 82 miljard euro. Eerder werd er gesproken over een bedrag van rond de 50 miljard euro, maar de Griekse economie is de afgelopen dagen ernstig verslechterd.

Er zou deze maand al een tijdelijk overbruggingsfonds komen van 7 miljard euro.

Als er inderdaad een akkoord komt, is het nog maar de vraag of de Griekse bewindslieden dit gaan uitvoeren. Verschillende Syriza-ministers zitten niet te wachten op de plannen die nu in Brussel worden gesmeed. Het zou dus heel goed kunnen dat er nieuwe verkiezingen moeten plaatshebben.

Griekse kranten reageren maandagochtend ook niet bepaald positief of de plannen die al zijn uitgelekt. Kranten op de hand van Tsipras’ partij Syriza verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog met koppen als ‘Duitsland verwoest opnieuw Europa’.

De Grieken hoopten op kwijtschelding van een aanzienlijk deel van de schuld, maar het ziet er niet naar uit dat dat gaat gebeuren. De regeringsleiders zijn wel bereid in te stemmen met een vorm van verlichting. Zo zou de looptijd van de leningen kunnen worden verlengd of gaat de rente omlaag.

Bezoek

De Sloveens premier Miro Cerar verliet maandagochtend de EU-top, omdat hij terug moet naar Slovenië vanwege het bezoek van NAVO-topman Jens Stoltenberg. Premier Mark Rutte (VVD) vervangt Stoltenberg in Brussel, laat hij weten via Twitter.

Bij zijn vertrek wees Cerar erop dat de kwestie na zestien uur onderhandelen, nog niet is opgelost.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.