Amerika: ‘Al-Qa’ida is een lachertje vergeleken met IS’

20 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is volgens onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verreweg de meest succesvolle terroristische groepering. De groep excelleert in ‘wreedheid en spreiding’.

Dit meldt CNN op basis van een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met het rekruteren van buitenlandse jihadisten loopt IS ver voor op zijn voorganger Al-Qa’ida. Ook het inspireren van ‘lone wolf’ aanslagen in westerse landen (onder meer in Ottawa en Sydney) en de behendigheid in het gebruik van sociale media maken IS tot ’s werelds meest bedreven terreurorganisatie. Beide terreurbewegingen zouden hun tactieken sneller en effectiever weten aan te passen.

Chatsessies

Zo staat IS bekend om zijn gebruik van kanalen als Twitter, Facebook en YouTube om nieuwe leden te werven en hun boodschap te verspreiden. Leden van de terreurbeweging zouden real time chatsessies houden met aspirant-leden om hen te informeren over hoe ze het beste naar het ‘kalifaat’ kunnen afreizen.

In 2014 reisden meer dan 16.000 buitenlandse jihadisten af naar Syrië om mee te vechten met de terreurbeweging.

Aanslagen

De dreiging door Al-Qa’ida zou volgens het rapport in 2014, toevalligerwijs het jaar waarin IS opkwam, zijn gedaald. Daarnaast heeft Al-Qa’ida een aantal belangrijke verliezen geleden, voornamelijk doordat leiders van de terreurbeweging in onder meer Afghanistan, Pakistan, Libië en Jemen werden gedood.

In 2014 zou het aantal terroristische aanslagen wereldwijd zijn gestegen met 35 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, maar waren ze wel meer geconcentreerd aanwezig in een beperkt aantal landen. De oorlog in Syrië speelt daarin ‘een belangrijke rol’, aldus het rapport.

Meer dan 60 procent van alle aanslagen was in de vijf landen Irak, Pakistan, Afghanistan, India en Nigeria. Verreweg de meeste aanslagen en doden werden in Irak geconstateerd. Daarnaast maken terroristen steeds meer gebruik van ‘wrede en brute tactieken’ bij hun aanvallen, waaronder onthoofdingen, kruisigingen en massamoorden. Ook werd er een flinke stijging gezien in het aantal ontvoeringen en gijzelingen in 2014.

Opvallend is dat terreurbeweging Boko Haram minder aanslagen pleegde dan IS, maar wel bijna evenveel doden op zijn geweten heeft.

Het rapport is gebaseerd op onderzoek van het Amerikaanse National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism van de Universiteit van Maryland. Dit orgaan houdt zich bezig met de compilatie van wereldwijde terreurstatistieken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.