buitenland

Opa Jean-Marie Le Pen vervangen door kleindochter Marion

26 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Kleindochter Marion Maréchal-Le Pen neemt de plek van haar opa in als kandidaat voor het Front National (NL) in de regionale verkiezingen in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte D’Azur. Jean-Marie Le Pen trok zich terug na een fikse ruzie met zijn dochter en tevens partijleider Marine Le Pen.

Maréchal-Le Pen bevestigt dinsdag haar kandidatuur aan diverse Franse media, waaronder Le Parisien. De kleindochter van de oude Le Pen is slechts 25 jaar oud. De regionale verkiezingen zijn in de tweede week van december.

Ruzie

De 86-jarige Jean-Marie trok zich eerder terug na een langdurig en zeer publiekelijk conflict met zijn dochter Marine (46). Zij leidt sinds 2011 het Front National. Jean-Marie werd als lid van het FN geschorst.

Hij richtte de partij in 1972 op, vooral als spreekbuis voor het extreemrechtse en conservatieve geluid. Hij is het niet eens met de richting die zijn dochter in is geslagen.

Antisemitisch

Marine wil de partij juist verbreden en richt zich vooral op de speerpunten immigratie, anti-EU sentimenten en behoud van de Franse nationale identiteit. Ze hoopt daarmee president te worden. Ook probeert zij zich te distantiëren van de antisemitische uitspraken van haar vader.

Zo noemde hij in de jaren ’80 de gaskamers in de Duitse concentratie- en vernietigingskampen al eens een ‘detail uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’. Onlangs herhaalde hij deze uitspraak. De gemoederen tussen vader en dochter liepen hoog op: eerder deze maand verklaarde Jean-Marie dat hij hoopte dat zijn dochter snel trouwt, ‘zodat zij niet langer zijn naam zal dragen’.

Maréchal-Le Pen, die de plek van de oude Le Pen inneemt, is een groot bewonderaar van haar grootvader, maar zij verzekerde de media dinsdag dat hij zich ‘niet zal mengen in haar campagne’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.