buitenland

Iraakse leger legt massagraven bloot in bevrijd Tikrit

07 april 2015Leestijd: 2 minuten

Nu het Iraakse leger het weer voor het zeggen heeft in de stad Tikrit, zijn militairen bezig met het blootleggen van massagraven. IS zou in Tikrit ongeveer 1.700 Iraakse militairen hebben vermoord en begraven.

Op beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN is te zien hoe forensisch experts lichamen uit de graven halen. Militairen verzamelen zich bij de lichamen en bidden voor de doden.

Doden

Bij de vondst van de eerste lichamen werden de slachtoffers geëerd met zeven schoten in de lucht. Ook werd het volkslied van Irak voor de doden gezonden. De stoffelijke resten zullen naar de hoofdstad Bagdad worden overgebracht, waar de identiteit van de doden wordt achterhaald.

Naar verwachting liggen er nog acht massagraven in het presidentiële complex, waar onder anderen Saddam Hoessein heeft gewoond. Het complex was het hoofdkwartier van IS toen de extremisten het voor het zeggen hadden in de stad.

De militairen die begraven liggen in de massagraven zijn in juni 2014 door IS gevangenen genomen en vastgehouden in het presidentiële paleis. Hen werd verteld dat ze veilig waren en vrij zouden komen als onderdeel van een gevangenenruil, maar daar was niets van waar.

De mannen werden opgesteld in lange rijen en doodgeschoten door terroristen van IS. Ali Hussein Kadhim, een sjiitische Iraakse militair, vertelde vorig jaar hoe het er bij de moordpartijen van de terroristische organisatie aan toe ging. Ook hij stond in een lange rij om te worden doodgeschoten, maar IS miste en Kadhim deed alsof hij dood was.

Wapens

Nabestaanden van de slachtoffers zijn boos op de Iraakse regering en willen weten wat er precies is gebeurd met hun familieleden. Zij zeggen dat de militairen hun kamp van de Iraakse regering moesten verlaten en naar Bagdad moesten komen. De militairen zouden gehoor hebben gegeven aan deze oproep en zijn vertrokken in burgerkleding en zonder wapens.

Het ministerie van Defensie in Irak ontkent dat dit is gebeurd en zegt dat sommige mannen deserteurs zijn.

Het Iraakse leger zal nu Tikrit is heroverd, zich naar verwachting richten op de strijd om Mosul. Samen met de Koerden zal het leger de aanval op de provincie Nineveh leiden, zei de Iraakse premier Haider al-Abadi maandag. De belangrijkste stad van Nineveh is Mosul, een van de grootste steden van Irak die in handen is van IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.