buitenland

Media: IS-dreigbrief bij Belgische krant, en meer nieuws

04 februari 2015Leestijd: 3 minuten

Een brief waarin met aanslagen wordt gedreigd, is bezorgd op de redactie van Het Laatste Nieuws. En ‘grof geschut’ tegen een megamoskee in Gouda. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 4 februari.

* Islamitische Staat (IS) bereidt aanslagen voor op doelen in België. De terreurbeweging wil toeslaan op westerse feestdagen. Dat is te lezen in een anonieme brief die is binnengekomen op de redactie van de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De brief is per post opgestuurd en in het Frans opgesteld. Volgens specialisten getuigt de brief ‘van een zekere IS-logica’. De schrijvers richten zich onder anderen tot koning Filip en prominent politicus Bart de Wever. Er wordt ook verwezen naar een video die vorige dinsdag via sites door IS werd verspreid. Daarin worden de Verenigde Staten, Frankrijk en België bedreigd. Volgens de briefschrijvers zullen er autobommen ontploffen en zal België meemaken wat er eerder in Frankrijk gebeurde, toen dat land in januari een paar dagen in de greep werd gehouden door terreur, na de aanslag op Charlie Hebdo. De dreiging wordt serieus genomen, De Belgische justitie is een onderzoek begonnen, schrijft de krant.

* Zeker zeven mensen zijn dinsdagavond (lokale tijd) om het leven gekomen toen een trein bij New York op een auto botste, meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC. Ten minste twaalf personen liepen verwondingen op. Het ongeval gebeurde nadat de slagbomen bij de spoorbaan terecht waren gekomen op een jeep, die daardoor klem kwam te zitten, midden op de rails. De trein botste frontaal op het voertuig. Daarbij kwam de bestuurder van de wagen om het leven. Ook vijf passagiers van de trein overleefden het ongeval niet. In de trein zaten veel forenzen, die net terugkeerden van hun werk. Na de botsing ontstond er naar verluidt brand in de trein, waardoor honderden passagiers de trein aan de achterkant dienden te verlaten.

* Honderden taxichauffeurs in Amsterdam nemen het heft in eigen hand tegen Uber, als de overheid niets onderneemt tegen deze veelbesproken taxidienst, schrijft het AD. Zo zouden sommige chauffeurs dreigen om Uber-chauffeurs klem te rijden en wegen te blokkeren. In een brief die de chauffeurs donderdag aan de gemeente willen aanbieden, vragen de chauffeurs de verantwoordelijke autoriteiten ‘gezamenlijk harde controles uit te voeren tegen deze illegale vervoerders’. Zo niet, dan ‘zien de 3.500 Amsterdamse chauffeurs zich genoodzaakt de confrontatie’ met Uberpop – een app van de taxidienst –  en zijn chauffeurs aan te gaan. De boze concurrenten wijzen erop dat een eerdere actie in Rotterdam succesvol was.

* Er wordt ‘grof geschut ingezet’ als er een megamoskee wordt gebouwd in een wijk in Gouda, waarschuwen de bewoners, schrijft de Volkskrant. Het stadsbestuur van de Zuid-Hollandse stad besluit donderdag of er een nieuwe moskee komt, die plek biedt aan 1.500 bezoekers. Buurtbewoners komen daartegen in verzet. Hun bezwaren zijn dat onder meer de koophuizen met tienduizenden euro’s in waarde zullen dalen, dat de financiering van het islamitisch gebedshuis schimmig zou zijn, en dat de buurt de verkeersdrukte niet aan zou kunnen. Bovendien vrezen de mensen in de Goudse wijk voor een haatprediker, die naar verluidt over de vloer komt bij een van de huidige moskeeën.

* Meer uit de Volkskrant: een opmerkelijke stap van het Openbaar Ministerie (OM). Strafadvocaat Nico Meijering moet zich woensdag op de rechtbank in Amsterdam melden als getuige in vier liquidatiezaken. Meijering, van wie onlangs meerdere cliënten zijn geliquideerd, vindt dat hij door het OM gevaar loopt. Hij is bang dat er in de onderwereld onterecht gaat rondzingen dat hij met justitie praat. ‘Alles wat tot mij komt als advocaat in liquidatiezaken is uiterst gevoelige informatie. Iedere suggestie dat ik daarover vragen zou beantwoorden als getuige is levensgevaarlijk. Daar haal je geen grappen mee uit,’ zegt Meijering, die niet van plan is om iets te zeggen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.