buitenland

IS houdt ook jonge Amerikaanse vrouw vast, zegt Barack Obama

02 februari 2015Leestijd: 1 minuut

De Verenigde Staten proberen een jonge vrouw te redden uit handen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). In welk gebied zij precies wordt gegijzeld, is nog niet bekend.

Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama in een interview met de Amerikaanse tv-zender NBC, dat later op maandag wordt uitgezonden. Het is volgens hem hartverscheurend dat zij door de terroristen wordt vastgehouden.

Alles op alles

Het gaat om een vrouwelijke hulpverlener van 26 jaar. Ze werd vorig jaar in Syrië gevangengenomen. Haar identiteit wordt geheimgehouden. Waar ze is, is volgens de president niet precies bekend. De Amerikanen zetten alles op alles om haar te vinden.

De Amerikaanse president doet zijn uitspraken nadat dit weekeinde bekend werd dat de Japanse journalist Kenji Goto door IS is onthoofd. Een filmpje van de brute moord verscheen op internet, net als eerdere onthoofdingsfilmpjes van het terreurleger van Abu Bakr al-Baghdadi.

Antwoord

Obama zegt in het vraaggesprek dat hij de onthoofdingsvideo’s heeft bekeken van de gijzelaars die door IS werden vermoord. Volgens hem is er maar een antwoord mogelijk en dat is dat Amerika krachtig moet reageren om de terroristen op te sporen.

Vorig jaar werden drie Amerikaanse mannen door IS door onthoofding om het leven gebracht. Het waren hulpverlener Peter Kassig en twee journalisten, James Foley en Stephen Sotloff.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.