buitenland

Dit schreef IS aan de dierbaren van James Foley

22 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Drie dagen geleden onthoofdden militanten van de Islamitische Staat de Amerikaanse fotojournalist James Foley. IS kondigde de barbaarse moord aan in een brief aan de familie van Foley.

Op 12 augustus, een week voor de dood van de journalist, schreven IS-militanten een email aan de familie van Foley, waarin IS de moord aankondigt en rechtvaardigt.

GlobalPost, een werkgever van Foley, zette de brief met instemming van de nabestaanden integraal online. De toon van de ontvoerders is emotioneel; stukken van de tekst zijn geschreven in hoofdletters, of schuingedrukt en benadrukt met veel uitroeptekens.

Laf

IS heeft Amerika lang met rust gelaten, betogen de ontvoerders. ‘Sinds jullie vernederende nederlaag in Irak hebben we ons niet met jullie bemoeid en jullie burgers niet aangevallen, ook al hadden we dat wel gekund. […] Nu zijn jullie terug om bommen te gooien op de moslims van Irak, dit keer via luchtaanvallen.’

De militanten noemen de luchtaanvallen van Amerika laf omdat het land een ‘echte confrontatie’ uit de weg zou gaan. Sinds de luchtaanvallen heeft IS besloten de aanval in te zetten, aldus de brief: ‘Jullie sparen de zwakkeren,  ouderen, vrouwen en kinderen van onze samenleving niet, dus wij die van jullie ook niet!’

De aankondiging van de moord op Foley had vervolgens niet letterlijker kunnen zijn. ‘Jullie [de Amerikaanse overheid] en jullie burgers zullen de prijs van de aanvallen betalen. Het bloed van de Amerikaan James Foley zal als eerste vloeien!’

Vrijlating

IS beschuldigt de Amerikanen er ook van dat zij alleen op een gewelddadige manier met moslims willen omgaan en mogelijkheden om Foley vrij te krijgen aan hun laars lapten.

Volgens de militanten hebben zij aangeboden dat Foley konden worden vrijgekocht of uitgewisseld met moslimgevangenen, onder wie de Pakistaanse wetenschapper Aafia Siddiqui. Zij verdween in 2010 voor 86 jaar achter de tralies vanwege het beramen van moord op Amerikaanse militairen.

Leugens

Volgens GlobalPost is het belangrijk dat iedereen de brief kan lezen, omdat de tekst een inkijkje geeft in de motieven en tactiek die IS gebruikt. De nieuwswebsite wijst er ook op dat de brief leugens bevat. Zo zou de familie van Foley helemaal niet veel kansen hebben gekregen om ‘Jim’ vrij te krijgen.

Ruim een jaar na de ontvoering zou op 26 november 2013 één keer een losgeldeis van 100 miljoen euro zijn geuit. Na een paar berichten over dit miljoenenbedrag zou de familie, tot die 12 augustus dus, niets meer van de militanten hebben gehoord.

Ook bleef IS vaag over de gevangenisruil: Aafia Siddiqui is nooit als kandidaat genoemd, zegt GlobalPost.

Nog zeker drie Amerikanen zijn in handen van de Islamitische Staat, onder wie freelance journalist Steven Sotloff. Hij was kort in de onthoofdingsvideo van Foley te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.