buitenland

Roken is dodelijk: campagnes van verschillende landen in beeld

22 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Als het aan staatssecretaris Martin Van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid ligt, bestaan pakjes sigaretten en shag in de loop van volgend jaar voor zeker 65 procent uit waarschuwingsteksten en schokkende foto’s. Hiermee volgt hij het anti-rookbeleid van de Europese Unie.

Al in 28 landen wereldwijd zijn op rookwaren waarschuwingsafbeeldingen te zien.

In Europa was het al vanaf oktober 2004 verplicht voor de lidstaten om 30-35 procent van de voorkant en 40-50 procent van de achterkant van een pakje sigaretten bedekt te hebben met waarschuwende teksten of foto’s van de lichamelijke gevolgen van het roken.

In Australië gaan ze nog een stap verder: sinds december bevatten sigarettenpakjes in het land naast waarschuwende teksten ook grote afbeeldingen die de lichamelijke gevolgen in beeld brengen.

Alle pakjes zien er zo goed als hetzelfde uit, de sigarettenmerken zijn amper zichtbaar en hebben allemaal hetzelfde lettertype. Frankrijk wil hun voorbeeld volgen, sigaretten moeten er niet verleidelijk uitzien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.