buitenland

Nigeriaans offensief na ‘grootste slachtpartij tot nu toe’ Boko Haram

10 januari 2015Leestijd: 2 minuten

In Nigeria heeft een jong meisje een zelfmoordaanslag gepleegd op een drukke markt in de noordelijke stad Maiduguri. Ten westen daarvan bliezen twee mannen zichzelf op in een politiebureau.

Bij de aanslag zijn zeker tien mensen gedood en achttien raakten zwaargewond, meldt Reuters. Het meisje dat de aanslag pleegde was waarschijnlijk nog geen tien jaar oud. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet geclaimd, maar vermoed wordt dat de terreurbeweging Boko Haram erachter zit.

Daarnaast hebben twee mannen zichzelf opgeblazen in een politiebureau in Potiskum, een stad ten westen van Maiduguri. De twee waren eerder op de dag gearresteerd. Hoeveel doden en gewonden hierbij zijn gevallen, is nog onduidelijk.

Dodelijkst tot nu toe

De islamitische terreurbeweging Boko Haram viel afgelopen week de Nigeriaanse stad Baga in het noordoosten van Nigeria aan. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemde de aanslag ‘misschien wel de dodelijkste terroristische aanslag van de groepering tot nu toe’. Er waren berichten dat er tweeduizend burgers om het leven kwamen bij de aanslag. De exacte cijfers moeten nog worden achterhaald, maar het staat vast dat er in ieder geval honderd burgers zijn gedood. Ook hebben de terroristen huizen platgebrand.

De Boko Haram-leden begonnen dinsdag willekeurige mensen dood te schieten en gingen daar tot aan woensdag mee door.

Het Nigeriaanse leger begon vrijdag een offensief om Baga te heroveren. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van gevechtsvliegtuigen. Boko Haram nam de stad vorig weekend in en richtte daar zeker twee slachtpartijen aan. De militairen die waren ingesteld om Baga te beschermen waren gevlucht na de inval van de terreurgroep.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.